Rode Kruis gaat waterschap helpen bij noodsituaties en extreem weer

Rode Kruis gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta helpen (Rechten: WDODelta / Rode Kruis)
Rode Kruis gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta helpen
Het Rode Kruis gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) helpen bij noodsituaties, bijvoorbeeld bij hoogwater. De twee partijen hebben hierover een samenwerkingsovereenkomst getekend. WDODelta is het eerste waterschap van Nederland dat zo'n samenwerking aangaat met het Rode Kruis.
Dat er in de toekomst meer dreigende noodsituaties zich gaan voordoen is niet ondenkbaar. Bij hoogwater kan het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis, Ready2Help, worden ingezet om bijvoorbeeld zandzakken te leggen. Bij aanhoudende droogte kunnen ze ondersteunen bij informatievoorziening van bewoners over een beregeningsverbod.

Betrouwbare partij

Dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman: "Wij werken zelf ook met vrijwilligers, maar hebben in de praktijk gemerkt dat wanneer het echt alle hens aan dek is, extra handen altijd welkom zijn." Het voordeel volgens Schoonman is dat hij met één belletje een beroep kunnen doen op een grote groep mensen van een betrouwbare partij.
Murvin Chan, Hoofd Nationale Noodhulp van het Rode Kruis ziet ook de voordelen van de samenwerking in. "Wij helpen mensen in nood, maar belangrijker is het natuurlijk om noodsituaties te voorkomen. In ons netwerk zitten 87.000 mensen die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken als het nodig is."

Extreem weer neemt toe

De gevolgen van periodes met hevige neerslag of langdurige droogte zijn groot voor het werk van de waterschappen. In de afgelopen jaren draaide het Rode Kruis al enkele keren mee in calamiteitenoefeningen zegt het waterschap.
Zo hielpen tijdens het hoogwater van 2018 vrijwilligers van het Rode Kruis met het leggen van zandzakken op een dijk bij Kampen.
WDODelta is het waterschap in Zuidwest Drenthe. Waaronder Meppel, Hoogeveen en Assen. Verder vallen steden als Zwolle, Kampen en Deventer ook onder het waterschap. Het waterschap beheert zo'n 1000 kilometer aan dijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.