Groningen Airport Eelde wil minder aandeelhouders

Groningen Airport Eelde wil minder een speelbal worden van de regionale politiek. De luchthaven wil terug van vijf naar drie aandeelhouders. Dat staat in het rapport 'Visie, Strategie en Toekomst' van de luchthaven.

Groningen Airport Eelde vindt dat de toekomst en de financiering van de luchthaven nu te veel afhankelijk is van verkiezingsuitslagen, waardoor coalities steeds wisselen. Ook heeft de luchthaven bij elke aandeelhouder met andere politieke partijen in de coalitie te maken. Volgens de luchthaven zijn investeerders nu huiverig omdat de aandeelhouders geen toezeggingen willen doen over steun voor Groningen Airport Eelde voor de lange termijn. Ook zouden gemeenten te ver af staan bij het behoud van infrastructuur van nationale betekenis.

Nu zijn de provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Assen en Tynaarlo en FB Oranjewoud aandeelhouders van Groningen Airport Eelde. Assen heeft al aangegeven de aandelen na de aandeelhoudersvergadering van 10 december te willen verkopen. In het rapport beveelt de luchthaven aan dat de gemeenten de aandelen overdoen aan de Vennootschap. Daarbij moeten wel afspraken worden gemaakt over de 46 miljoen euro die de aandeelhouders in 2016 voor een periode van 10 jaar hebben toegezegd. Daarvan is 25 miljoen euro nog niet uitgegeven.

Als Assen de aandelen heeft verkocht is alleen Tynaarlo nog als gemeente voor 4 procent aandeelhouder.

Lees ook: