Noordenveld wint BNG Erfgoedprijs

De gemeente Noordenveld wint de BNG Bank Erfgoedprijs en daarmee 25.000 euro.

De gemeente is een voorbeeld voor andere gemeenten, meent de jury. De talrijke initiatieven van inwoners worden ondersteund door de gemeente. De jaarlijkse grote stroom toeristen is het grote bewijs hiervan, meent de jury. Burgemeester Klaas Smid is 'geweldig trots' en noemt het een stimulans om zo door te gaan.

De gemeente Noordenveld nam het op tegen het Noord-Hollandse Alkmaar, het Groningse Appingedam en het Zeeuwse Schouwen-Duiveland.

Met 2500 stemmen heeft de gemeente Appingedam de publieksprijs gewonnen. In totaal zijn er 4.000 stemmen binnengekomen voor deze prijs.

Betrokken inwoners

Noordenveld is onder andere genomineerd vanwege de eigen identiteit van de dorpskernen. De gemeente pakt het erfgoedbeleid zeer professioneel aan, meent de jury. Ook de vele vrijwilligers en betrokken inwoners die lokale initiatieven opzetten spreekt de juryleden aan.

Een aantal juryleden heeft een aantal plekken bezocht in de genomineerde gemeenten. De jury lette onder andere op de visie van de gemeente op het gebied van erfgoed, de communicatie van de gemeente over het erfgoedbeleid en de erfgoedprojecten, en de rol van inwoners.

Westerveld

In 2011 won de gemeente Westerveld de Erfgoedprijs.

De BNG Bank Erfgoedprijs wordt sinds 2010 op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten '92 jaarlijks toegekend aan de gemeente die het beste beleid hebben op het gebied van erfgoed. Dat is erfgoed in de brede zin van het woord. Monumenten en archeologie zijn voorbeelden hiervan, evenals historisch landschap en immaterieel erfgoed. Meerdere evenementen, projecten, en het beleid en besluiten van de gemeente worden beoordeeld. Het motto van de prijs is: het gaat er niet om hoeveel erfgoed je hebt, maar wat je ermee doet.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Noordenveld prijs Erfgoed BNG
Deel dit artikel: