Wat gebeurt er met illegale sigaretten? 'Die gaan in rook op'

Illegale sigaretten aa en hunze
De rookwaar was opgeslagen in een garagebox © FIOD
De sigaretten en waterpijptabak die vorige week gevonden werden in een garage in Aa en Hunze, worden allemaal vernietigd. Maar hoe doen ze dat eigenlijk?
De ontdekking werd vorige week vrijdag gedaan, en werd later wereldkundig gemaakt door de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Na de ontdekking van de illegale rookwaar is ook een verdachte aangehouden, maar deze verdachte is inmiddels weer op vrije voeten.

Vernietigen van de illegale rookwaar

Bij illegale doorverkoop van de sigaretten en de tabak zou de Nederlandse schatkist zo'n 750.000 euro aan accijnzen mislopen, schrijft de FIOD, die verder een onbekend geldbedrag en een auto in beslag nam.
Het onderzoek naar de verdachte gaat voorlopig door. De sigaretten en tabak worden vernietigd. Maar dat vernietigen, hoe doen ze dat eigenlijk? Wietske Visser, woordvoerder van de FIOD: " Dat betekent dat de sigaretten worden verbrand."

Rokende schoorsteen bij de VAM

Om precies te zijn, de sigaretten en de waterpijptabak gaan de afvaloven in, vermengd met 'normaal' afval. "De rookwaren worden verbrand. Ze worden bij reguliere afvalverwerkingsbedrijven aangeboden en vermengd met regulier afval. Dat zorgt voor een betere verbranding", aldus Visser.
In dit geval betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat ze de verbrandingsoven in gaan bij Attero in Wijster. Wie dus over de VAM-bult wandelt of fietst en er een uitgesproken tabakslucht ruikt, dat kan kloppen. De schoorsteen paft er dik een miljoen sigaretten doorheen de komende tijd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.