Boete voor te snel fietsen? 'Zie ik een bordje 30, dan denk ik: dikke vinger!'

snelle fietsers
Kun je als fietser op de bon geslingerd worden als je te snel gaat? © ANP / Anton Kappers
Wie te hard rijdt, kan een bon verwachten. Vooral als je dat doet op een plek waar een flitspaal staat. Maar hoe zit dat eigenlijk als je er te hard voorbij fietst? Radio Drenthe-presentator René Steenbergen en weerman Roland van der Zwaag vroegen zich dit af, omdat Roland nogal eens op de trappers gaat staan bij een 30-kilometerbordje.
"Zie ik een bordje 30, dan denk ik 'dikke vinger' en dan ga ik harder. Ik ga daar wel flink overheen", zo lacht de weerman als René hem vraagt of hij weleens te hard fietst op zijn racefiets. Gevolgd door de vraag: "Kun je daar eigenlijk een boete voor krijgen?"
René wist raad en stuurde de vraag in naar Zoek het uit!.

Wat zijn de regels?

De regels voor de maximumsnelheid in het verkeer zijn vastgelegd in het 'reglement verkeersregels en verkeerstekens'. Maar deze maximumsnelheden gelden niet voor fietsers. In principe krijg je geen boete als je als fietser harder gaat dan is toegestaan.
Op fietspaden geldt trouwens wel een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur, maar dat is alleen voor bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een motor. Zolang je alleen je eigen benen gebruikt mag je zo hard als je wil iedereen voorbij sjezen.

Hoe zit dat in de praktijk?

Er zit wel een 'maar' aan vast. Ja, je mag zo hard fietsen als je wil. Maar dat moet je dan wel veilig doen. Als je je gevaarlijk gedraagt, kan een agent je alsnog beboeten. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet luidt: 'Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt'.
En die flitser, hoe zit dat dan? Maakt die een foto als je op de fiets voorbij scheurt boven de maximumsnelheid? Jazeker doet hij dat. De flitspaal registreert alles wat voorbijkomt boven die maximumsnelheid, dus ook een wielrenner die voorbij racet wordt geflitst. Een boete hoef je alleen niet te verwachten, want zolang je geen kentekenplaatje hebt weten ze niet wie je bent. En dat brengt ons weer terug bij 'op eigen beenkracht mag je zo hard als je wil zolang je het maar veilig doet'.

(Speed)pedelec en fatbike

Een uitzondering geldt voor speedpedelecs. Dit zijn elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur gaan, maar wel alleen op beenkracht werken (maar dan met stevige ondersteuning). Voor de wet zijn deze speedbikes bromfietsen en ze hebben dus ook een geel kentekenplaatje. Een helm is verplicht, net als een verzekering.
Met zo'n fiets mag je maximaal 30 kilometer per uur op het bromfietspad, je mag niet op het fietspad. Op de gewone rijbaan heb je je ook aan de geldende maximumsnelheid te houden. Word je geflitst, dan kun je een prent op de mat verwachten.
De zogenoemde fatbike is steeds meer in opkomst. Dit is een elektrische fiets met dikke banden en het uiterlijk doet een beetje denken aan een ouderwetse brommer. Een fatbike mag, net als een gewone elektrische fiets, tot 25 kilometer per uur en is volledig legaal. De fietsersbond ziet er wel een probleem in dat deze fietsen op een vrij eenvoudige manier opgevoerd kunnen worden om veel hogere snelheden te bereiken. Wie betrapt wordt op het rijden op een opgevoerde elektrische fiets kan een vette boete verwachten, net als bij opgevoerde brommers en scooters.

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Fiets 'm erin!

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.