Vrouw van de Amerikaanse ambassadeur ontdekt haar Drentse familiegeschiedenis

"Het is mooi om naar de plekken te gaan waar je wortels liggen", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in augustus toen hij een bezoek bracht aan Drenthe. Hoekstra is geboren in Groningen, maar zijn vrouw Diane Johnson, heeft Drentse voorouders. Het Drents Archief dook in haar familiegeschiedenis.
"Het is heel interessant om de boeken te zien waar hun namen in staan", zegt Johnson. "Om te weten wanneer ze zijn overleden en welke bezittingen ze hadden. Ik vind het verassend dat het Drents Archief al deze informatie heeft.

Emmen en Coevorden

Johnson heeft twee Drentse voorouders: Geert Lubbers uit Emmen, geboren in 1810, en Lambert Brouwer uit Coevorden, geboren in 1834. Rond 1850 besloten Lubbers en Brouwer te emigreren naar de Verenigde Staten.
"Zij behoorden tot een bepaalde kerk, de Christelijke Afgescheidenen", legt Ferry Sieders van het Drents Archief uit. "Rond 1850 zijn er heel wat mensen vanuit Drenthe, eigenlijk vanuit heel Nederland, richting Amerika gegaan, naar Michigan, en hebben daar een christelijke kolonie gesticht."
Bekijk hieronder de video waarin Diane Johnson samen met haar man ambassadeur Pete Hoekstra het Drents Archief bezoekt:

Verhuizen naar Drenthe?

Johnson heeft dus Drentse voorouders, maar verhuizen naar Drenthe zit er voor haar niet in. "Nee, ik ben een Amerikaanse en ik houd van Amerika. Het is een voorrecht en een eer om sinds tweeënhalf jaar in Nederland te wonen." Johnson heeft ruim twintig neven en nichten aan wie zij alle informatie zal doorgeven. "Zij zullen erg geïnteresseerd zijn."
Voor wie zelf meer te weten wil komen over zijn voorouders kan op afspraak langskomen bij het Drents Archief. "Wij kunnen altijd tips geven over waar je moet zoeken en welke documenten je kunt bekijken", zegt Sieders. "We willen mensen zoveel mogelijk helpen met hun onderzoek."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.