Nieuwe coronamaatregelen: horeca sluit vroeger en geen publiek bij sport

Het kabinet heeft nieuwe landelijke maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De nieuwe regels gaan morgen in en gelden voor drie weken. Vervolgens wordt bekeken of er nieuwe maatregelen nodig zijn of dat er kan worden versoepeld.

In een persconferentie kondigden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de maatregelen aan. Tot 21.00 uur mogen cafés en restaurants nog klanten ontvangen, een uur later moeten de bedrijven sluiten. Volgens premier Rutte vinden er in horecabedrijven veel besmettingen plaats en gaat het daarbij ook vaak om grotere groepen. "Restaurants ondervinden op deze manier minder hinder, terwijl we het alcoholische contact beperken", vertelde Rutte.

Sport

De maatregelen die het kabinet aankondigde gelden voor de komende drie weken. Sportkantines moeten dicht en publiek is niet langer welkom bij sportwedstrijden. "Dat geldt voor zowel amateursport als voor professionele sport", zei Rutte. "We kunnen blijven sporten in teamverband, maar zonder aanmoedigingen vanaf de zijlijn of de tribune."

Ook aan de groepsgroottes kleven strengere maatregelen. Bij bijeenkomsten in de buitenlucht mogen veertig personen samenkomen, binnen geldt een maximum van dertig mensen in een ruimte. Thuis mag je drie mensen van dertien jaar of ouder uitnodigen, naast het eigen huishouden. Voor winkels, musea en andere zogeheten 'doorstroomlocaties' geldt dit maximum niet.

Er gelden uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven. Ook scholen kunnen gewoon les blijven geven.

Thuiswerken

Het kabinet wil dat er zoveel mogelijk thuisgewerkt gaat worden. Rutte: "Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan". Ook teambuildingsessies en uitjes op het werk kunnen voorlopig niet doorgaan. Mocht er op een werkplek een besmettingshaard ontstaan, dan kan deze locatie voor veertien dagen worden gesloten.

Rutte geeft aan dat deze nieuwe maatregelen economische gevolgen hebben. Hierover gaat het kabinet in gesprek met werkgever- en werknemersbonden.

Mondkapjes

Voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt aangeraden om in winkels een mondkapje te dragen. Winkeliers in die steden mogen mensen zonder mondkapje weigeren. Het kabinet vraagt advies aan het Outbreak Management Team over een bredere inzet van mondkapjes. Supermarkten moeten twee keer per dag een uur de winkel openstellen voor kwetsbare groepen. "Ook onze ouderen en andere kwetsbare groepen moeten in alle rust boodschappen kunnen doen", stelt Rutte.

Zorgen

Tijdens de persconferentie werd benadrukt dat het kabinet dat er grote zorgen zijn over het aantal besmettingen. "Over het algemeen gebruikten we ons gezonde verstand en toch worden de treinen voller en op de weg wordt het drukker. Het zoveel mogelijk thuiswerken schiet er steeds vaker bij in", constateerde minister De Jonge. Volgens De Jonge blijven mensen ook lang niet altijd thuis bij klachten. "Dat zijn helaas geen uitzonderingen, het is dan dweilen met de kraan open."

De 'coronaminister' noemt het 'zuur voor iedereen' dat er nieuwe maatregelen nodig zijn. "Het virus is een aantal weken met een gevaarlijke opmars bezig. Een week geleden waren er 1500 besmettingen per dag, nu zijn dat er twee keer zoveel. Over ruim een week zijn er zo'n 5000 besmettingen per dag. Wat vandaag niet zo ernstig lijkt, kan over een maand de zorg overbelasten."

De tijdelijke maatregelen moeten er voor zorgen dat het reproductiegetal weer onder de 1 komt, nu is dat 1,3. "Wat we vandaag doen zien we pas over een of twee weken terug. We willen de samenleving zo veel mogelijk ontzien en het virus zo hard mogelijk te raken."

Kijk hieronder de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge terug:

De nieuwe maatregelen:

 • Thuiswerken, tenzij het niet anders kan. Een werklocatie kan 14 worden gesloten na een besmetting.
 • Maximaal drie gasten van 13 jaar of ouder thuis ontvangen.
 • Buitenshuis mogen gezelschappen uit maximaal 4 personen bestaan, kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Bij doorstroomlocaties, zoals dierentuinen en pretparken, wordt in overleg met de Veiligheidsregio bepaald hoeveel mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
 • Winkels moeten deurbeleid voeren zodat 1,5 meter gewaarborgd kan worden.
 • Supermarkten worden verplicht om twee keer per dag een uur open te gaan speciaal voor ouderen en kwetsbare mensen.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt.

Deel dit artikel: