'Verdachte kofferbakmoord en Ralf Meinema kenden elkaar'

De 28-jarige man uit Klazienaveen die is aangehouden in de zaak van de kofferbakmoord was een bekende van het slachtoffer, Ralf Meinema. Het zou gaan om Kenny B., melden verschillende bronnen aan RTV Drenthe.
De aanhouding van de 28-jarige man is de eerste concrete ontwikkeling in lange tijd in de zogenoemde kofferbakmoordzaak. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema.
Het lichaam van Meinema werd 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn auto. Die auto lag deels in het Stieltjeskanaal tussen Coevorden en Zandpol.

Hoe zat het ook alweer?

Op 31 maart 2017 steekt er de kofferbak van een een Mercedes boven het water van het Stieltjeskanaal uit. Wanneer agenten de kofferbak openen, doen ze een gruwelijke ontdekking. In de kofferbak ligt het lichaam van een dode man.
De man is door extreem geweld om het leven gekomen. Het blijkt om de dan 31-jarige Ralf Meinema te gaan. Waarom Meinema vermoord moest worden, is nog altijd niet duidelijk.

Auto's

In het programma Opsporing Verzocht is regelmatig aandacht geweest voor de zaak. Daardoor werd bekend dat in de nacht van de moord drie auto's werden gezien bij café Otten aan de Europaweg tussen Coevorden en Schoonebeek.
Een van die auto's was mogelijk de opvallende Mercedes van Meinema. Daarnaast werden een vermoedelijk witte of lichtkleurige Volkswagen Polo en een witte of lichtkleurige Seat Ibiza gezien. De politie is er altijd vanuit gegaan dat meerdere mensen betrokken waren bij de dood van Meinema.

Beloning voor de gouden tip

De uitzendingen van opsporing verzocht leverden elke keer wel een paar tips op. Wat daar mogelijk in meespeelde was de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip die beschikbaar werd gesteld door het Openbaar Ministerie. Later besloten de ouders van Ralf deze beloning aan te vullen naar 100.000 euro.
Of de 28-jarige Klazienavener is opgepakt naar aanleiding van een concrete tip, is niet bekend. Of het tipgeld wordt uitgeloofd aan iemand is dus ook nog niet duidelijk.

Eerder verdachten opgepakt

Het is niet de eerste keer dat de politie een verdachte aanhoudt in de kofferbakmoordzaak. Bijna een jaar na de moord wordt Hans O. uit Emmen aangehouden. De avond voor de dood van Meinema bevond zijn telefoon zich in de woning van de man in de wijk Rietlanden.
Drie maanden later werd O. weer vrijgelaten, maar bleef wel verdachte. Wat volgens het OM zijn aandeel is geweest bij de kofferbakmoord, is niet bekend. Ook zijn neefje Harm O. (26) is opgepakt en korte tijd verdachte geweest.
Het lijkt erop dat het de bedoeling was Meinema's auto te laten zinken in het diepe Stieltjeskanaal, maar de auto is met de trekhaak op de wal blijven haken, waardoor de auto in de vroege ochtend van 31 maart door een voorbijganger werd gevonden. Waarom Meinema dood moest, is nog altijd een raadsel, omdat hij niet bekendstond als een crimineel.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.