Ondanks flinke bezuinigingen investeert Emmen half miljoen euro

De gemeente Emmen wil onder meer investeren in een nieuw jongerencentrum in de wijk Angelslo (Rechten: RTV Drenthe/Ilona van Veen)
De gemeente Emmen wil onder meer investeren in een nieuw jongerencentrum in de wijk Angelslo
De gemeente Emmen gaat het komende jaar een half miljoen euro investeren in nieuwe projecten. Het college wil onder meer geld beschikbaar stellen voor meer boa's, een jongerencentrum in Angelslo en de sportparken in Emmer-Compascuum en Veenoord/Nieuw-Amsterdam.
In mei werd bekend dat de gemeente Emmen de komende jaren 12 miljoen euro moet bezuinigen. Toen gaf de gemeente aan dat vanwege die bezuinigingen de komende tijd geen ruimte zou zijn voor investeringen in nieuwe projecten. Maar daar komt het college nu dus op terug. De gemeente Emmen geeft in haar begroting van 2021 aan het belangrijk te vinden om te 'investeren in de toekomst van onze samenleving' en heeft ondanks alle bezuinigingen een 'beperkt bedrag' kunnen vrijmaken voor een aantal projecten.
<h2>Waarin gaat de gemeente investeren?</h2><p></p><ul> <li>Meer boa's op straat</li> <li>Moderniseren sportpark Veenoord</li> <li>Vernieuwing sportpark Emmer-Compascuum</li> <li>Drents Energieloket</li> <li>Jongerencentrum Angelslo</li> <li>Herontwikkeling Biochron (Rensenpark)</li> <li>Emmen Studiestad</li> <li>Onderwijshuisvesting</li> <li>Recreatie en Toerisme</li> </ul><p></p>
De gemeente heeft een flinke rij projecten waarvoor geld beschikbaar wordt gesteld (de bovenste lijst is nog niet volledig). Het gaat om projecten die het komende jaar samen een half miljoen euro gaan kosten maar ook de jaren daarna nog behoorlijke aanspraak doen op de portemonnee van de gemeente Emmen. Dit komt doordat de kosten van de nieuwe plannen worden verspreid over meerdere jaren.

Noodzakelijk

Volgens wethouder Jisse Otter van financiën gaat het om investeringen die op dit moment noodzakelijk zijn voor Emmen: "Het is heel vervelend dat we 12 miljoen moeten snijden. We beseffen dat dat op verschillende plekken pijn doet in de samenleving maar een aantal zaken is voor nu echt belangrijk om toch door te laten gaan. Emmen moet niet stilstaan, we moeten door blijven gaan", aldus de wethouder.
Emmen moet niet stilstaan, we moeten door blijven gaan.
Jisse Otter, wethouder financiën

Waar komt het geld voor de investeringen vandaan?

Van de 12 miljoen euro die de gemeente gaat bezuinigen heeft Emmen 1,8 miljoen euro gereserveerd voor onvoorziene kosten, zoals kosten als gevolg van de coronacrisis. Om de noodzakelijke investeringen te kunnen bekostigen heeft de gemeente 500.000 euro uit die reservepot gehaald waardoor de gemeente nu nog 1,3 miljoen euro over heeft als buffer.
<h2>Waar gaat de gemeente wel op bezuinigen?</h2><p></p><ul> <li>Gemeentewinkels gaan dicht</li> <li>Budget voor dorpen en wijken gaat omlaag</li> <li>Minder geld voor mantelzorg</li> <li>Minder geld voor cultuur en sport</li> <li>Minder geld voor onderhoud gebouwen en groen</li> <li>Minder geld voor bedrijfsvoering gemeente</li> </ul><p></p>
Verder gaat de gemeente de onroerendezaakbelasting (OZB) verhogen met zes procent en ook gaan de parkeertarieven in de gemeente Emmen omhoog.
De begroting van 2021 is vanochtend in het gemeentehuis gepresenteerd. Begin november wordt de begroting besproken in de gemeenteraad.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl