Herman Roozen uit Coevorden nieuwe Stripmaker des Vaderlands

Herman Roozen heeft een erebaan gekregen (Rechten: Facebook Herman Roozen)
Herman Roozen heeft een erebaan gekregen
Herman Roozen uit Coevorden is uitgeroepen tot nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Hij neemt op 1 januari het stokje over van Margreet de Heer die de afgelopen drie jaar als eerste deze titel droeg.
"Het is een soort ceremoniële functie. Je bent als het ware drie jaar lang het boegbeeld van stripmakers in Nederland", reageert Roozen. "Ik was er heel blij mee toen ik werd voorgedragen. En ze zeiden ook nog dat ik de eerste keus was."

Meer strips in bibliotheek

De nieuwe ambassadeur voor het stripverhaal pleit voor meer strips in de bibliotheek. "Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan zijn het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan", aldus Roozen. "Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen."
Roozen is een echte duizendpoot op stripgebied. Samen met Pieter Hogenbirk maakte hij de historische gagstrips over Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en de strip Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie. Hij schreef mee aan grappen voor DirkJan van Mark Retera en scenario's voor Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. Zijn werk verscheen ook in Donald Duck, Okki, Eppo en Tina.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.