Gemeente Midden-Drenthe gaat beginnen met permanente bewoning op vakantiepark Thrianta Spier

Vakantiepark Thrianta in Spier
Vakantiepark Thrianta in Spier © Google Maps
De gemeente Midden-Drenthe gaat nu echt werk maken van de mogelijkheden van bewoning op vakantiepark Thrianta in Spier. Dat schrijft zij in een brief aan de gemeenteraad. Het vakantiepark is volgens de gemeente niet meer geschikt voor recreatie en daarom wil Midden-Drenthe het samen met het park omtoveren tot woonwijk.
In de gemeente Midden-Drenthe wordt op dit moment op 14 parken meer gewoond dan gerecreëerd, wat officieel niet mag. Daarom wil zij af van de gedoogconstructie die in sommige gevallen al bijna dertig jaar geldt. Daarbij heeft de gemeente twee opties: een park geschikt maken voor recreatie of van een park een woonwijk maken, zodat er permanent kan worden gewoond.

Kansrijk

De gemeente was al begonnen met het verkennen van de opties van het park Thrianta. De wethouder achtte het park kansrijk voor permanente bewoning. Maar toen hij ruim een jaar geleden besloot rigoureus knopen door te hakken over een groot aantal parken, moest hij in de gemeenteraad verantwoording afleggen.
De wethouder zou zijn keuze niet goed hebben onderbouwd. Daarom werd besloten nog niet te starten met permanente bewoning op Thrianta en eerst de resultaten van een onderzoek op een ander vakantiepark, De Hullen, in de gemeente af te wachten.

Tijd was rijp

In september werd door de gemeenteraad besloten dat de tijd toch rijp was om met de transformatie van Thrianta te beginnen, hoewel de proef op het andere vakantiepark nog niet was afgerond. Thrianta zal volgens de gemeente het grootste gedeelte van de kosten van de overgang naar woonwijk betalen. De gemeente Midden-Drenthe draagt bij met ambtelijke ondersteuning en met geld indien nodig en beschikbaar.

Andere financiële afspraken

Vakantiepark Thrianta is dus niet het eerste vakantiepark waar de gemeente Midden-Drenthe permanente bewoning mogelijk wil toestaan. Op park De Hullen in Drijber gaf de gemeente eerder al groen licht om die optie verder te onderzoeken. Daar zijn onlangs concrete afspraken gemaakt. Opvallend is dat waar bij Thrianta het park opdraait voor de kosten, bij De Hullen is afgesproken dat per stap wordt bekeken wie opdraait voor de kosten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.