Het duurzaamste huis van Drenthe staat in Paterswolde: 'Ben heel trots'

Het duurzaamste huis van Drenthe staat in Paterswolde. Eigenaresse Miriam van Dijk zegt 'heel trots' te zijn op het winnen van de titel. "Hoe duurzaam het huis zou worden, heb ik op een eigenwijze manier ingevuld."

Het gaat om de publieksprijs van de Nationale Duurzame Huizen Route, in samenwerking met onder meer de provincie Drenthe. Van Dijk wint naast de titel een cheque van 500 euro.

Duurzaam buiten en binnen

Van Dijk heeft het huis uit 2019 zelf laten bouwen. Op verschillende manieren heeft ze het huis duurzaam gemaakt. Er zitten bijvoorbeeld ramen aan de zuidkant van het pand, terwijl de noordkant helemaal dicht is. Verder staan er negen zonnepanelen op het platte dak, dat met vlas is geïsoleerd.

Ook het interieur is duurzaam. Zo is de vloer van kurk gemaakt en liggen er wollen kleden op plekken waar je stilzit. Het huis heeft verder geen centrale- of vloerverwarming, maar infrarood warmtepanelen in drie ruimtes die warmte afgeven.

Door die panelen ontsnapt er minder warmte uit het huis. "Als je met verwarming de voordeur opendoet, zit je normaal gesproken in de tocht", legt Van Dijk uit. "Die panelen verwarmen veel gerichter. Zo merk je de tocht minder."

Om een indicatie te geven hoe duurzaam het huis is, zegt ze dat ze naar schatting tussen de 50 en 70 euro per maand betaalt aan elektriciteit. "Daar doen ik en mijn dochter alles mee", aldus Van Dijk.

En nu?

Van Dijk zegt dat het altijd nog een beetje duurzamer kan. Gaat ze de prijs van 500 euro dan ook besteden aan het verder verduurzamen van het huis? "Het zou super zijn om het geld daarvoor te gebruiken", antwoordt Van Dijk. "Er moet nog een wollen kleed bij, dus misschien besteed ik het geld daaraan. Ik ben er heel blij mee. Met 500 euro kan ik weer sparen voor nieuwe toepassingen."

Ze zegt dat ze door het geld dat ze in het huis heeft gepompt, twee jaar niet op vakantie kon. Daar komt in november misschien verandering in. De provinciewinnaars maken kans op de landelijke publieksprijs. De winnaar hiervan wordt op 20 november bekendgemaakt en krijgt een weekendje weg naar een, volgens de organisatie, 'duurzame locatie'.

Meer over dit onderwerp:
Duurzaam Huis Miriam van Dijk
Deel dit artikel: