'Verbod op bouw windpark Veenkoloniën leidt tot faillissement'

Een verbod van de rechter op de bouw van het windpark in de Drentse Veenkoloniën leidt tot een faillissement van het windpark. Dat zeiden de advocaten van de projectontwikkelaars die door Stichting Platform Storm en medeactivisten voor de rechter zijn gedaagd.

De tegenstanders vragen de rechter de bouw van het park stil te leggen. Zij schermen met een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie met betrekking tot een windpark in België. Het Hof oordeelde dat windmolens moeten worden getoetst aan veel strengere normen voor de bescherming van omwonenden, dieren en de natuur.

Bouw windpark in volle gang

Met dat vonnis in de hand stellen de tegenstanders van het windpark in Drenthe dat de verstrekte bouwvergunningen daarmee in strijd zijn met de Europese milieuregels. Volgens hun advocaat Peter de Lange is dat park het eerste windpark in Nederland dat de rechter vraagt de bouw op die reden stil te leggen.

Platform Storm ving eerder al eens bot bij de Raad van State. Die gaf toestemming voor de bouw van de 45 windturbines. De bouw is inmiddels in volle gang. Aan de bouw is ruim tien jaar van onderzoeken, inspraak, besluitvorming en rechterlijke toetsing voorafgegaan, zeiden de advocaten van de projectontwikkelaars. Sinds 2018 zijn die besluiten onherroepelijk.

'1 miljoen euro boete per dag'

Niet de projectontwikkelaars hadden in dit geval op de gedaagdenstoel moeten zitten, maar de overheid. "De initiatiefnemers gaan niet over de overheidsregels", zei hun advocaat. Platform Storm vraagt een bouwstop met een boete van 1 miljoen euro per dag, wanneer dat niet gebeurt. "Om in verhouding te blijven met de kosten van het park, 700 miljoen euro, stellen we geen maximum", zei de advocaat van de activisten.

Besluiten onherroepelijk

Advocaat Nicolien van den Biggelaar staat de initiatiefnemers van het windpark bij. Zij gaf aan dat aan de bouw tien jaar durend onderzoek én een rechterlijke toetsing vooraf zijn gegaan. De besluiten zijn sinds begin 2018 onherroepelijk, dus definitief. Op basis van die bouwbesluiten zijn afspraken gemaakt met de lokale agrariërs. Bij de kwestie in België waarover het EU-hof moest oordelen, lagen de kaarten anders, zei de advocate. Ze wees de rechter erop dat de belangen voor de exploitanten van het park aanzienlijk zijn. Een verbod op de bouw kan leiden tot een faillissement, pleitte ze.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Zo'n dertig sympathisanten van de actievoerders togen vanochtend naar de rechtbank in Assen. Zij mochten vanwege de coronamaatregelen niet naar binnen. Ze bleven buiten in de regen staan en zongen een lied. (Tekst gaat verder onder de video)

Stiekeme opnames

De zitting werd kort na aanvang gestopt om mensen uit de zaal te halen die stiekem foto's en filmopnamen maakten. De bouw van het windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën is vaker in het nieuws geweest door acties van tegenstanders. Tegen Jan Nieboer van Stichting Platform Storm loopt nog en strafzaak over de aanleg van het windmolenpark. De man wordt verdacht van het versturen van dreigbrieven naar ruim vijftien bedrijven die meewerken aan de bouw van het park. Twee ondernemers trokken zich daarop terug. Naast Nieboer staat ook een 59-jarige man uit Meeden in deze zaak terecht.

Deel dit artikel: