Raad eens met woningbouwplannen Gieten, rotte kies wordt aangepakt

De oude panden aan de Stationsstraat zijn inmiddels gesloopt (Rechten: Google Streetview)
De oude panden aan de Stationsstraat zijn inmiddels gesloopt
De gemeenteraad van Aa en Hunze stemt in met het bestemmingsplan voor twee nieuwbouwprojecten in Gieten. In totaal mogen er van de raad achttien nieuwe woningen gebouwd worden in het dorp.
Twaalf van de achttien nieuwbouwwoningen komen op de plek van autobedrijf Vlieghuis, het bijbehorende tankstation en omringende bedrijfspanden aan de Stationsstraat. Daarmee verdwijnt volgens verschillende fractievoorzitters een 'lelijke puist' uit het centrum van Gieten.

Leeg centrum

Inwoners van Gieten keken jaren aan tegen de leegstaande panden in hun dorpshart. Vlieghuis verhuisde in 2011 naar bedrijventerrein Bloemakkers en ook de naastgelegen pizzeria Da Nino sloot toen de deuren. Andere winkeliers waren al eerder vertrokken en de enige gebruikers van het gebouw waren zwaluwen, huismussen, vleermuizen en steenmarters.
In 2019 zijn de leegstaande panden gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak. De gemeenteraad staat het de projectontwikkelaar toe om met bouwen te beginnen. Net als bij alle bestemmingsplannen mogen mensen de komende zes weken nog zienswijzen indienen. Voor de dieren die in de panden leefden, heeft de projectontwikkelaar overigens vervangende leefruimte aangelegd in de buurt. Op de plek van de panden komen twee-onder-een-kapwoningen. Vier daarvan komen aan de Stationsstraat, acht aan het Boddeveld.
Aan de Stationsstraat komen twee-onder-een-kapwoningen (Rechten: Oving Architecten)
Aan de Stationsstraat komen twee-onder-een-kapwoningen

Naweg krijgt sociale huur

De raad stemde ook in met de woningbouwplannen aan de Naweg, net buiten het centrum van het dorp. Daar komen zes sociale huurwoningen, speciaal voor senioren, met eigen parkeerplekken. De woningen worden geplaatst in een U-vorm en vormen zo een soort hofje met wat groen.
De nieuwbouwwoningen komen op de plek van het voormalige Groene Kruisgebouw, dat lang leeg stond. In het gebouw huisde vanaf het begin van de 20e eeuw Het Groene Kruis, die onder meer thuiszorg en kraamzorg verzorgde. Tot 2012 maakte een kinderopvangcentrum gebruik van het gebouw.

Meer woningen nodig

Volgens het college zijn er tot 2030 in Gieten nog 250 nieuwe woningen nodig om aan de stijgende woningbehoefte te voldoen, waarvan 50 tot 90 huurwoningen. Alle woningen in beide plannen worden energieneutraal.
Het college verwacht vooral meer vergrijzing, waardoor er meer gelijkvloerse huizen nodig zijn. Daarnaast willen steeds meer mensen langer zelfstandig blijven wonen en vindt een verschuiving plaats van kleine dorpen naar grotere plaatsen als Gieten.
Aan de Naweg komt een hofje voor senioren (Rechten: KAW Architecten)
Aan de Naweg komt een hofje voor senioren

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.