E&O voorlopig op slot: 'Wij willen eerst duidelijkheid'

HANDBAL - E&O uit Emmen speelt tot de eerstvolgende persconferentie van het kabinet geen wedstrijden meer. Ook schrapt de club alle trainingen. Dat geldt zowel voor de jeugd als de senioren.

De club ziet dat het aantal coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames geen dalende trend laten zien. "Het is een rommeltje, we zijn het overzicht kwijt", aldus E&O-voorzitter Ernst Söllner.

De handbalvereniging merkt dat spelers geen risico willen lopen om tien dagen in quarantaine te moeten. Het eerste en het tweede team van de club hebben al in thuisquarantaine gezeten. "Tegenover hun werkgever willen zij niet het risico lopen nog een keer besmet te raken", vertelt de voorzitter.

Jeugdvoorzitter Vincent Mooi over het besluit van de club: (tekst gaat verder onder video)

Meerdere clubs

E&O is niet de enige handbalvereniging die achter het besluit staat om voorlopig niet meer in actie te komen. "We staan samen met een groep van zo'n zeven à acht clubs die hetzelfde zeggen. We zien nu gewoon te veel afzeggingen en spelers die niet opnieuw in quarantaine willen. We nemen onze verantwoordelijkheid als club."

Ook de jeugdwedstrijden van de vereniging gaan eruit. "Misschien is de jeugd wel de 'superverspreider' van het virus? We zien ook dat hele klassen naar huis worden gestuurd. Ik ben geen kenner, maar uit voorzorg hebben we dit besloten." Ook maakt de voorzitter zich zorgen over de reisbewegingen die bij een wedstrijd komen kijken. "Je zit ook met het vervoer waar ouders voor moeten zorgen."

Halve competitie

Söllner geeft aan dat de competitie wat hem betreft verschoven kan worden. En als het aan hem ligt, wordt er een halve competitie gespeeld. "Nu moeten we ook wedstrijden doordeweeks spelen en ontstaat er een scheef beeld." Zo heeft E&O nog maar één wedstrijd gespeeld, terwijl koploper Waalwijk al drie wedstrijden erop heeft zitten.

Jeugdvoorzitter Vincent Mooi over de rest van het seizoen: (tekst gaat verder onder video)

Hurry-Up wil ook competitiestop

De Zwartemeerders van Hurry-Up vinden het ook niet meer verantwoord in actie te komen. De club zat al tot 7 oktober helemaal op slot. "We trainen nog wel door", vertelt secretaris Robert Peters van Hurry-Up. "Maar het virus heeft hard toegeslagen bij de herenselectie. Iedereen is angstig. Spelers nemen het mee naar huis en achter elke speler zit ook weer een gezin", schetst hij de situatie.

Bij de handbalvereniging uit Zwartemeer waren er tien besmettingen vastgesteld bij het eerste team. "We weten niet hoe iedereen eruit komt. Er zijn spelers die wel degelijk last van het virus hebben. Het doet op mentaal vlak veel met iedereen. Het is gissen hoe iedereen eruit komt."

Peters vertelt dat de club en de selectie wel in actie willen komen, maar dat het niet verstandig is. "Het zou kunnen als we enorm veel testen, bijvoorbeeld. Maar dat is onmogelijk, gezien de kosten die daaraan verbonden zijn."

Uitspelen competities

Nu de voortzetting van de HandbalNL League en de BeNe-League steeds meer op losse schroeven staat, is het voor Hurry-Up de vraag hoe beide competities voortgezet gaan worden. "Ik weet niet wat wijsheid is. Midweeks alles inhalen is niet prettig, het is nu aan de bond. Maar misschien is er de mogelijkheid om de wedstrijden één of twee maanden op te schuiven. Want in mei en juni hebben wij tijd zat", zegt Peters.

Toch beseft de secretaris dat er in deze tijden nauwelijks zekerheid is. "Je kan nu iets beslissen, maar volgende week kan alles weer anders zijn."

Handbalbond

Handbalbond NHV geeft aan nog niet op de hoogte te zijn van het besluit van E&O. "We hebben nog niets gehoord van de vereniging", aldus voorzitter Tjark de Lange. "Het credo vanuit de bond is nog steeds: handballen waar het kan, stoppen waar het moet."

Gisteravond overlegde een delegatie uit de eredivisie en de BeNe-League over hoe verder te gaan met de handbalcompetities. In dat overleg werd besloten om clubs meer ruimte te geven als zij een wedstrijd willen uitstellen. "Waar bezwaren leven, moeten we coulant zijn", aldus een woordvoerder.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Emmen E&O handbal corona Ernst Söllner
Deel dit artikel: