Stacaravans Hesselte maken langzaam plaats: 'Het was net een klein dorp'

Een terras op camping Hesselte wordt uit elkaar gehaald
Een terras op camping Hesselte wordt uit elkaar gehaald © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Na het weekend moeten de staplaatsen op voormalig camping Hesselte weg zijn. Dat maakte de gemeente Westerveld vorig jaar bekend nadat zij het park kocht. Op de grond wil de gemeente woningen gaan bouwen. Met de deadline in aantocht, wordt de balans opgemaakt.
Moddersporen verraden dat er flink gesleept is op het terrein. Hier en daar staat nog een stacaravan. Zoals achterin de hoek richting de zandweg naast het park. "Die past niet op een aanhanger, die moet eerst in tweeën gezaagd worden", vertelt iemand op het park. "Dus dat komt nog."
In juli hoorden bewoners van de staplaatsen op voormalig camping Hesselte dat ze het veld moesten ruimen. Er werd permanent gewoond en de gemeente Westerveld gedoogde dat, maar wilde van die constructie af. Van de vorige eigenaren kocht de gemeente daarom het park en de jaarcontracten met de huurders werden niet verlengd.
Verhaal gaat verder onder de video
Stacaravans Hesselte maken langzaam plaats: 'Het was net een klein dorp'
"Tot januari 2024 konden mensen hier recreëren," legt wethouder Jacob Boonstra (CDA) uit. "Daarna hebben ze van ons een aantal maanden gekregen om hun stacaravan te verwijderen."

'Als je 80 en 77 bent ga je niet meer ergens opnieuw beginnen'

De meeste bewoners pakten de afgelopen maanden hun spullen. "Het schrijnendste wat ik gezien heb de afgelopen weken was een vrouw van in de tachtig die met haar rollator de stenen van haar oprijlaan eruit aan het halen was", vertelt Jeanne Jorritsma. Samen met haar man heeft ze 24 jaar op het park gerecreëerd om dichter bij familie en vrienden te zitten. "Mijn man is een Groninger, ik kom uit Delft en we hebben lang in Zuidlaren gewoond totdat we voor zijn werk naar Delft gingen."
Door een vakantiehuisje in Drenthe te nemen kon het stel veel reistijd naar vrienden en familie besparen. "Daar moet nu iets anders op bedacht worden", vertelt Jorritsma.
Beiden lopen tegen de tachtig en pakken hun spullen in. Sportassen worden naar de auto gedragen en de caravan leeggehaald. Ze gaan terug naar hun huis in Delft. "Als je 80 en 77 bent ga je niet meer ergens opnieuw beginnen." De wagen? Die is verkocht en gaat waarschijnlijk naar Polen voor de opvang van Oekraïners.
Verhaal gaat verder onder de foto
De familie Jorritsma verlaat na 25 jaar hun vaste plek
De familie Jorritsma verlaat na 25 jaar hun vaste plek © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Aan de overkant is een groot gezelschap druk bezig met het uit elkaar halen van het terras. "Het is veel werk want je moet een heel huis verhuizen", vertelt Margret Spin. Samen met haar man gaat ze naar een andere camping in Havelte. "We wilden het er niet op aan laten komen. We moeten toch weg, dan kan je maar beter beginnen met zoeken."

Wachten totdat het echt niet anders kan

Ze zien bewoners hun laantje leegmaken. Maar niet iedereen vertrekt. "Waar moet ik heen dan?" roept er een. "De gemeente zoekt maar een plek voor mij." De man is vastberaden te wachten totdat het echt niet anders kan. Ook op andere plekken lijken bewoners nog niet begonnen met opruimen.
"De mensen die zelf nog geen alternatieve woonruimte hebben, maar wel echt hun best doen om dat te zoeken, bieden wij alternatieve woonruimte aan op het andere gedeelte van het park", vertelt Boonstra. "Mensen kunnen daar tijdelijk wonen zodat ze nog meer tijd krijgen om een eigen woning te zoeken." In het uiterste geval, als de gesprekken met de gemeente stuklopen, kan de gemeente gaan handhaven.
Verhaal gaat verder onder de foto
Bewoners van het campinggedeelte op Hesselte pakken hun spullen
Bewoners van het campinggedeelte op Hesselte pakken hun spullen © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Uitstekende kabels, oneffen ondergrond; op het park is het nog geen fraai gezicht. Maar als het aan de gemeente ligt, komt er straks wel iets moois voor terug. Met bewoners is gisteravond voor het eerst met stedenbouwkundigen gepraat. Omwonenden krijgen daarvoor medio april de kans. "Er liggen een aantal ideeën over hoe het kan worden op de lange termijn. Het is belangrijk dat mensen in de omgeving dat ook mooie plannen vinden."
Voor Jorritsma is het even slikken. Ze neemt nu echt afscheid. "Het is natuurlijk net een klein dorp en dat is altijd goed gegaan. Als we willen kunnen we bellen, maar dat verwatert natuurlijk wel." Haar eigen tas pakt ze dan ook met pijn in het hart. "Vooral omdat we niet zelf kunnen kiezen. Er wordt voor je gedacht en daar ben je het niet altijd mee eens."
Drie delen
De gemeente Westerveld heeft vakantiepark Hesselte in drie delen opgesplitst: de voormalige camping waar mensen een staplaats huurden, de bungalows waar eigenaren ook de grond bezitten en het terrein achter het restaurant.
Op het bungalow-gedeelte wil de gemeente van de recreatiewoningen officiële woningen gaan maken. Daarvoor moeten voorzieningen zoals de elektriciteit worden aangepast.
Op het andere terrein komen tijdelijk 9 woningen te staan voor een periode van tien jaar. Met de voorbereiding daarvan is onlangs begonnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.