Wateroverlast Zuidwolde moet verdwijnen door bermen aan te pakken

Putdeksel water
Kruipruimtes in de Zuidwolde staan regelmatig vol vanwege wateroverlast © Pixabay
Verlaagde bermen moeten ervoor zorgen dat de wateroverlast in Zuidwolde verdwijnt. In een aantal straten in het dorp loopt het water niet goed weg als het hard heeft geregend en dat zorgt voor volgelopen kruipruimtes. De gemeente De Wolden wil daar iets aan doen.
Door een aantal bermen te verlagen hoopt de gemeente extra water af te kunnen voeren. Als het water langzaam de grond in zakt, loopt het niet in de kruipruimte van een huis, zo is de gedachte erachter.
Met name de lager gelegen delen van Zuidwolde hebben er last van. De Meidoornlaan, Sparrenlaan en Vogelkerslaan liggen hoger in het dorp en daar worden de bermen verlaagd laat een medewerker van De Wolden weten. "Daar kunnen we het water bergen, waardoor het niet naar beneden stroomt en de andere straten er geen last van hebben."

Klimaatverandering

Binnenkort is er een informatieavond in het Wolderhuus waar de buurt wordt bijgepraat. Dan zal moeten blijken of er genoeg draagvlak is voor het plan om bermen aan te pakken.
Dat de gemeente in actie wil komen, heeft onder meer te maken met de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering. "We zien bijvoorbeeld een toename in plotselinge stortbuien en meer lange droge periodes en hittegolven", schrijft het college in een brief. De gemeente verwacht dat dit de komende jaren alleen maar erger wordt en wil zich hierop voorbereiden.
Inmiddels is daar ook al onderzoek naar gedaan. In een meerjarenplan is vastgelegd hoe de gemeente de komende jaren met klimaatverandering wil omgaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.