Boerenvoorman Bruins op bezoek bij de paus: 'Bijzonder, maar niet heel raar'

Dirk Bruins 20230503
Dirk Bruins © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Dirk Bruins verruilt het boerenerf in Dwingeloo de komende dagen voor Vaticaanstad. De melkveehouder, tevens voorzitter van LTO Noord, gaat om tafel met paus Franciscus. Gelobby was er niet eens voor nodig. "We zijn uitgenodigd", zegt hij droogjes.
Alle ogen in het paasweekend zijn gericht op de katholieke hoogwaardigheidsbekleder, die met 'urbi et orbi' zijn zegen zal uitspreken, maar hij heeft meer te doen. Bruins mag als afgevaardigde van de Nederlandse bloemensector, samen met een aantal uitverkorenen, bij hem op bezoek.

'Kan ik niet van die mooie bloemen krijgen?'

"Dat is bijzonder," erkent de boerenvoorman, "maar niet heel raar." De paus staat geregeld stil bij de bloemen die het Sint-Pietersplein tijdens Pasen sieren. De woorden 'bedankt voor die bloemen' zijn alom bekend.
De bloemen zijn geteeld op Hollandse bodem. Voormalig paus Johannes Paulus II raakte ooit onder de indruk van de kweek van Nederlandse bloementelers, memoreert Bruins. "Hij was enorm onder de indruk en vroeg: kan ik niet van die mooie bloemen krijgen in Rome?"

De hand schudden

Bruins is niet van plan alleen ja en amen te zeggen, als hij paus Franciscus straks recht in de ogen kijkt. Hij wil praten over voedselzekerheid en -veiligheid. "Hoe alles er precies uitziet, weet ik nog niet helemaal. Maar zaterdag en zondag worden benut om over wereldvoedselproblemen te praten."
De paus zelf, en zijn entourage, zijn daarbij betrokken. "Dat ik hem de hand schud, is wel de bedoeling. Al weet je nooit hoe het gaat." Of Drenthe dan ook ter sprake komt? Bruins belooft zijn en onze thuisbasis ergens te laten vallen. "Dat ga ik erin weven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.