Steeds meer plannen voor wooninitiatieven in gemeente Coevorden

Woningbouw Drenthe
In steeds meer dorpen in de gemeente Coevorden zijn plannen voor wooninitiatieven. © ANP
In steeds meer dorpen in de gemeente Coevorden hebben inwoners het licht gezien. Ze richten verenigingen op, om gezamenlijk lokale wooninitiatieven van de grond te krijgen. Doel: de juiste huizen bouwen die nodig zijn in hun directe omgeving.
Zo ontstonden de afgelopen tijd al zogeheten cpo's in Sleen en Gees. Cpo staat voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Binnen de lokaal opgerichte organisatie maken betrokken inwoners samen plannen om huizen te bouwen in hun eigen dorp.
Inmiddels zijn er nu zes concrete plannen voor woningbouw via dit systeem: in Dalerveen (locatie De Marke), Dalerpeel (aan de Nassaustraat), Coevorden (in nieuwbouwwijk Ossehaar), Dalen (op nog twee aan te wijzen plekken) en in Steenwijksmoer (locatie nog niet bekend). Daarnaast zijn er recent ideeën ontstaan voor cpo's in onder meer Geesbrug en Aalden. Via de cpo's willen de dorpen ervoor zorgen dat er sneller nieuwe huizen bijkomen of dat de juiste soort woningen gebouwd worden.

Lokaal gedragen initiatieven, subsidie van de provincie

Voor wat betreft de zes concrete plannen, geeft de gemeente Coevorden nu aan deze projecten te willen ondersteunen, omdat het om lokaal gedragen wooninitiatieven vanuit de samenleving gaat. Voor deze zes projecten zijn nu 'intentieverklaringen' getekend, zodat de cpo-verenigingen op basis daarvan een provinciale subsidie van 10.000 euro kunnen aanvragen om de eerste kosten te kunnen dekken.
Door middel van de verklaring geeft de gemeente Coevorden aan de betreffende cpo's als serieuze partijen te zien en de genoemde bouwlocaties als kansrijk. Bovendien kunnen de organisaties met zo'n verklaring in de hand bij de provincie aankloppen voor professionele begeleiding van hun project.

Omgevingsvergunning blijft wel nodig

De verenigingen in oprichting gaan nu aan de slag om hun woningbouwplannen concreet te maken en vervolgens opdrachten te verlenen. Op het moment dat bouwplannen concreet worden, zullen de cpo's wel zelf nog een omgevingsvergunning moeten aanvragen bij de gemeente en waar nodig afspraken maken over aankoop van gemeentegrond. De nu ondertekende verklaringen hebben op dat vlak namelijk nog niets vastgelegd.
De opkomst van de cpo's kan mogelijk bijdragen aan het plan van de gemeente Coevorden om de komende jaren een inhaalslag te realiseren met woningbouw. Tot het jaar 2030 zijn er in deze gemeente tot 750 extra huizen nodig om de bevolkingsgroei op te vangen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.