Diever bouwt al volop aan paasbult: 'Het moet voor de kinderen zijn'

Het vieren van de wederopstanding van Jezus en het zoeken naar eieren. Ze zijn allebei onlosmakelijk met Pasen verbonden. Maar voor vele Drenten draaien de paasdagen ook om paasvuren. Maar voordat ze aangestoken worden, moeten ze wel eerst opgebouwd worden. En daar beginnen ze in Diever vandaag mee.
De bult in het esdorp krijgt al aardig vorm, maar er mogen volgens de organisatie nog wel wat takken bij. "Nog een paar meter erbij zou mooi zijn. We hopen dat de bult een meter of 8 hoog gaat worden", vertelt Greta Kiewiet van de organisatie.

Zaterdag al in vuur en vlam

De meeste paasvuren zijn eerste of tweede paasdag. Maar in Diever zal de bult morgen al in vuur en vlam staan. "Omdat het een paasvuur voor de kinderen moet zijn", legt Kiewiet uit. "Dan is maandagavond wat laat, omdat de kinderen de volgende dag naar school moeten. En zondag is voor veel mensen geen optie in verband met het geloof."
Bekijk de paasbult in aanbouw (verhaal gaat verder onder de video):
Diever bouwt al volop aan paasbult
Vanaf vandaag konden mensen materiaal voor de paasbult inleveren. Maar niet alles mag op de bult en daar wordt streng op toegezien. "Er mag alleen snoeihout op en niets anders", zegt Bert Adriaens van de organisatie. "Dus geen ijzerdraad, plastic of touwtjes. En liever ook niet te veel blad."

Kinderen steken de bult aan

Morgen kunnen mensen van 10.00 tot 15.00 uur nog hout aanleveren voor de bult in Diever. En dan moet er uiteindelijk een volwaardige paasbult staan. De eer om het geheel aan te steken gaat naar de basisschoolkinderen van het dorp. "We maken tien fakkels. De kinderen gaan op een rijtje staan en steken dan tegelijk de bult aan", aldus Kiewiet.
Niet alleen in Diever, maar op veel meer plekken in Drenthe zijn er dit weekend paasvuren. Via onderstaande link zie je een overzicht van waar er wanneer een paasvuur bij jou in de buurt is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.