COA krijgt wachtkamer Assen morgen niet leeg, nog geen duidelijkheid over verlenging

Expo Assen wordt omgetoverd naar een activiteitencentrum.
Expo Assen wordt omgetoverd naar een activiteitencentrum. © RTV Drenthe / Floor Visser
Het lukt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet om de Expo Hal in Assen morgen leeg te krijgen. Het contract voor de wachtkamer van het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt morgen namelijk af.
Of het contract tussen de gemeente Assen en de exploitant wordt verlengd, is nog altijd niet duidelijk. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Assen hier nog over in overleg is. "Maar we gaan morgen nog niet direct handhaven."
In de wachtkamer is plek voor vijfhonderd vluchtelingen, in afwachting van hun registratie in Ter Apel.

Geen alternatief

De opvang zit helemaal vol en het lukt het COA dus niet om de groep morgen elders onder te brengen. Ook is er nog geen alternatieve locatie gevonden. Het COA zegt constant naar plekken in het hele land te zoeken.
Eergisteren werd al wel bekend dat de tijdelijke nachtopvanglocatie voor asielzoekers in 2e Exloërmond verlengd wordt. Daar kunnen elke nacht tweehonderd mensen uit Ter Apel terecht. Afgelopen nacht zat die opvang ook helemaal vol. De locatie blijft nog tot dinsdag open. Ook daarvoor is nog geen alternatief gevonden, stelt het COA.
Tekst gaat verder na de foto:
asielzoekers assen
In de Expo Hal in Assen verblijven maximaal vijfhonderd ongeregistreerde asielzoekers © Persbureau Meter
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel sliepen vannacht 2.118 mensen. Dat zijn er 118 meer dan toegestaan en daarom krijgt het COA opnieuw een dwangsom van 15.000 euro.
Het is de 25e keer dat het COA een dwangsom moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Het boetebedrag kan oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.
Wachtkamer
Het COA gebruikt de Expo Hal sinds 1 juli 2023 als wachtkamer voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Op het moment dat er daar te veel asielzoekers zijn, kunnen ze voor maximaal vijf dagen in Assen blijven om hun registratie af te wachten. Daarvoor was de Expo Hal een noodopvanglocatie.
Het Rode Kruis vreesde dat er dit weekend mogelijk niet voor alle vluchtelingen een fatsoenlijke slaapplek zou zijn in de opvanglocaties door het land. De hulporganisatie had aangeboden waar nodig te kunnen helpen bij het opzetten van nieuwe locaties, maar het Rode Kruis is dit weekend nog niet gebeld om bij te springen, laat een woordvoerder weten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.