Meer dan helft Drentse bezwaarmakers gasschade kiest voor eenmalig aanbod

Gasopslag Langelo UGS Norg oktober 2022
De gasopslag in Langelo © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Meer dan de helft van de Drenten die een bezwaar hadden lopen over fysieke schade van gaswinning, heeft gebruik gemaakt van een eenmalig aanbod van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). In Drenthe gaat het om 216 mensen die akkoord zijn gegaan.
Het IMG doet het eenmalige aanbod om mensen, die bezwaar tegen hun schaderapport hebben ingediend, tegemoet te komen en zaken sneller af te wikkelen. In het gehele gaswinningsgebied gaat het om 2.600 bezwaarmakers, waarvan 375 in Drenthe. Daarvan zijn 216 aanvragers akkoord met het aanbod, moeten 156 nog een keuze maken en hebben drie personen het aanbod afgewezen.

Afsluiting

"Deze snelle oplossing is een volgende stap om te bouwen aan herstel. De oplossing voor deze groep was echt nodig, want we hebben te maken met bezwaarmakers die soms al jaren wachten op een definitieve afronding van hun schadedossier", zegt IMG-bestuursvoorzitter Henk Korvinus.
"De afgelopen maanden hebben IMG-medewerkers persoonlijk contact gehad met een flink aantal bezwaarmakers om het aanbod uit te leggen. Na de ontvangst van het aanbod zijn veel bezwaarmakers hiermee akkoord gegaan, waardoor zij hun schadedossier nu kunnen afsluiten."

Bijzondere gevallen

Voor de drie Drenten die het aanbod hebben afgeslagen, geldt dat zij verdergaan in de reguliere 'bezwaarroute'. Zij komen dan voor een bezwaaradviescommissie die zich over de zaak buigt.
De Drenten die al wel een keuze hebben gemaakt, hebben het geld volgens het IMG binnen een paar dagen op de rekening. Het instituut gaat de komende tijd contact opnemen met de mensen die nog geen keuze hebben gemaakt en met de 'bijzondere gevallen'. Daarbij kan gedacht worden aan adressen waar sprake is van een overlijden of waar er nog een schadeopname volgt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.