Leerzame reis naar het verleden: basisschoolkinderen onderzoeken barak uit Tweede Wereldoorlog

Barak Linde
Kinderen krijgen een geschiedenisles over de barak © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Leerlingen van groepen 7 en 8 uit De Wolden namen vandaag een kijkje bij Barak Linde in Zuidwolde. Het bestuur dat de barak onderhoudt geeft sinds deze week geschiedenislessen over het gebouw aan basisscholen.
Barak Linde was vroeger onderdeel van een werkverschaffingskamp in Linde, maar in 1942 gebruikten Duitsers het als Joods werkkamp voor tientallen Joden. Daarna werd het gerestaureerd en kreeg het een plekje in Zuidwolde.
"Deze werkkampen waren eigenlijk voorportalen van Westerbork en Auschwitz", vertelt bestuurslid Anne van de Giessen. "Gezinnen werden hier van elkaar gescheiden en daarna afgevoerd. Het is heel belangrijk dat de jeugd weet heeft van dit stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog."

Dilemma's

Leerlingen van basisschool de Wegwijzer uit Alteveer kregen vandaag de primeur en mochten de barak als eerste verkennen. Daarna kregen ze een kleine quiz over de plek. "Wat vragen over hoe het hier ging tijdens de oorlog", vertelt een leerling. "Ik heb geleerd dat ze hier hard moesten werken en het erg slecht hadden", vult een buurvrouw aan.
In de barak staan nog oude kasten, bedden en kleren waar de kinderen een kijkje bij mogen nemen. "Naast de opdrachten leggen we ze ook dilemma's voor. Wat zou je doen als je zelf in die tijd zou leven en je ziet dat je klasgenoot opeens weggevoerd wordt. Hoe zou je daar mee omgaan?", gaat Van de Giessen verder.
Basisschoolleerlingen krijgen les over Joodse werkkampen bij Barak Linde in Zuidwolde

Leskoffer

Begin maart kregen de leerlingen al een speciale koffer met lesmateriaal voorgeschoteld op school. Die was samengesteld door Van de Giessen en medebestuurslid Janne IJmker. In de koffer waren wat lesbrieven te vinden, maar ook spullen die de Joodse bewoners van de barak destijds hadden. Bijvoorbeeld kledingstukken of een keppeltje.
Omdat antisemitisme nog steeds bestaat denkt de organisatie dat extra bewustwording over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd geen kwaad kan. "Het lijkt nu actueler dan ooit. En daarom is bewustwording zo belangrijk, dat willen we bereiken met deze lessen", legt Van de Giessen uit.
In eerste instantie zijn de lessen gericht op de basisscholen in De Wolden, uiteindelijk hoopt de organisatie meer scholen in Drenthe te bereiken. "Of zelfs de rest van Nederland", besluit het bestuurslid.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.