Vragen van Meppeler journalist leidden ondergang Ajax-directeur in: 'Ze zijn zich rot geschrokken'

ANP-493941781
Algemeen directeur Alex Kroes, bij de wedstrijd tussen Sparta en Ajax © ANP / Pieter Stam de Jonge
Z'n telefoon ontplofte haast van alle reacties. Iedereen wilde wat van hem. Gisteren schoof hij al aan bij NPO Radio 1 en vertelde hij over z'n ontdekking bij FC Afkicken en in andere podcasts. Quote-journalist Bastian van de Belt uit Meppel zwengelde het verhaal aan dat tot de ondergang van Alex Kroes bij Ajax leidde.
Kroes is sinds vorige maand algemeen directeur van Ajax, maar is door de voetbalclub geschorst "wegens zeer sterke aanwijzingen voor handel met voorwetenschap". Ajax wil de samenwerking met Kroes ook permanent beëindigen.
De kersverse directeur werd vorige zomer al benoemd tot hoogste baas van Ajax, maar kon vanwege een concurrentiebeding bij zijn vorige werkgever AZ pas in maart van dit jaar beginnen. Nu blijkt dat Kroes een week voordat afgelopen zomer de benoeming bekend werd ruim 17.000 aandelen had gekocht. Daarvoor had hij ook al duizenden aandelen in de club gekocht.

'Rare dingen'

"Ik houd voor mijn werk de beurs in de gaten", legt Van de Belt uit. "Toen zag ik ineens dat meneer Kroes een grote portefeuille Ajax-aandelen had." Volgens de journalist meldde Ajax dat zelf op Kroes' eerste werkdag, 15 maart. "Dat hoort ook zo, maar het verhaal eromheen was wat wazig. Toen ging ik graven en kwamen er rare dingen aan het licht."
Volgens Van de Belt viel het op dat Kroes veel Ajax-aandelen had. "Ter waarde van 400.000 euro. Er stond alleen geen aankoopprijs bij vermeld." Op zich niks geks, zegt de journalist, omdat dit bij bedrijven vaker gebeurt. "Meestal is dat in de vorm van een tekenbonus. Een nieuwe directeur krijgt soms een soort welkomstcadeautje in de vorm van een pakketje aandelen."
Tekst gaat verder na de foto:
bastian van de belt
Quote-journalist Bastian van de Belt © Eigen foto
De Meppeler besloot Ajax te bellen voor nadere uitleg. De club kon alleen geen goede verklaring geven. "Ajax raakte een beetje in de stress. Ze zeiden dat het geen tekenbonus was, maar wisten ook niet wat het wel was. De manier waarop ze reageerden was heel wazig en wat vragend. Toen dacht ik: hier speelt iets."
Ajax besloot daarop zelf onderzoek te doen, iets wat Van de Belt bijzonder vindt. "Ik dacht: dit is raar, want zoiets zouden jullie moeten weten." Uit het nadere onderzoek van Ajax bleek dus dat Kroes 17.000 aandelen had gekocht toen hij nog in onderhandeling was met de club over zijn directeurschap.

Alarmbellen

De raad van commissarissen van Ajax wist dat hij in totaal 42.500 Ajax-aandelen had, maar wist niet wanneer die gekocht waren. De alarmbellen begonnen te rinkelen toen Kroes zelf het transactieoverzicht van de aandelen deelde met de club.
Kroes had de aandelen tussen 6 april 2022 en 26 juli 2023 gekocht. "Op dat moment was ik nog niet rond met Ajax, maar ik had - door mijn eigen intenties - er een goed gevoel bij. Het leek mij een positief signaal om vertrouwen in de club en naar aandeelhouders uit te stralen", zegt Kroes daar zelf over. Op 2 augustus 2023 werd hij aangesteld als directeur.
Tekst gaat verder na de foto:
ANP-490759289
De Johan Cruijff ArenA © ANP / Tobias Kleuver
De raad van commissarissen van Ajax is onverbiddelijk. Kroes is geschorst en keert wat de raad betreft ook niet meer terug. "Daar was ik ook wel door verrast", stelt journalist Van de Belt. "Ik had niet meteen verwacht dat ze zo'n heftige maatregel zouden nemen. Maar het geeft wel aan dat ze zich bij Ajax rot zijn geschrokken."
Kroes gaat zijn omstreden aankoop van aandelen nu voorleggen aan beurswaakhond AFM. Hij wil een onafhankelijk oordeel. "Ik verwacht daar niet zoveel van", voorspelt Van de Belt. "Ajax was heel stellig: ze hoeven hem niet meer terug."

'Klein bier'

Op handel met voorkennis staat in principe ook een gevangenisstraf. "Maar dit is geen grote fraudezaak. Dit is klein bier. Maar voor Kroes is het pijnlijk, want een terugkeer bij Ajax lijkt uitgesloten."
Op korte termijn belegt Ajax een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. "Dat wordt wel een spektakel", besluit Van de Belt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.