Hakenkruisen en nazistische leuzen gekalkt in Westerbork

hakenkruis westerbork
Ook bij de toiletten hebben de vandalen huisgehouden © RTV Drenthe / Ineke Kemper
De voormalige waterzuivering aan de Schreursmaat in Westerbork is eind vorige week beklad met hakenkruisen en andere nazistische uitingen. "Een schokkende ontdekking", meent Geert Woldman van de belangenvereniging in het dorp. "Dit was een onaangename verrassing."
Woldman kreeg zaterdagochtend een telefoontje van wethouder Rico Schans. "Ik ben er toen meteen naartoe gegaan. En dan zie je hoe daar huisgehouden is, vreselijk." Zo is op een muur met graffiti een grote swastika gespoten, op een rood-witte achtergrond. Precies zoals de vlag van nazi-Duitsland.

'Dood aan Joden'

Op een andere muur staat Ein Folch [sic], ein Reich, ein Führer!!!. Daarnaast zijn meerdere leuzen gespoten op een watertank, zoals Dood aan Joden en kanker. "Ik kan het bijna niet uitspreken", verzucht Woldman. Ook staat er op die tank een hakenkruis afgebeeld.
Er zijn maar weinig plekken die niet beklad zijn. "Je valt gewoon stil als je dit ziet. Je snapt het niet, wie doet dit? En dat in deze tijd, waarin er al zoveel gebeurt. Dat ga ik niet allemaal noemen, maar misschien roept het ook iets op. Ik kan het niet verklaren."
Woldman en Roeland Booij, die mede-eigenaar is van de voormalige waterzuivering, zeggen zich te schamen dat dit in het dorp is gebeurd. "Een dergelijke actie past nergens, maar zeker niet in Westerbork." Ze doelen daarmee op het voormalig doorvoerkamp bij Hooghalen, wat de naam Kamp Westerbork met zich meedroeg.

'Moet door een groep zijn gedaan'

Woldman vermoedt dat dit niet het werk is van één persoon. "Hier zijn mensen lang mee bezig geweest", denkt hij. "Dit moet haast wel door een groep zijn gedaan." Wie erachter zit, durft hij niet zeggen. "We moeten ook niet gaan speculeren, maar er is wel aangifte gedaan."
De geschokte Woldman hoopt dat mensen naar aanleiding hiervan met elkaar in gesprek gaan. "Zeker ouders met opgroeiende jeugd."
hakenkruis westerbork
De naam van Hitler is gespoten op een tegel © RTV Drenthe / Ineke Kemper

Overschilderen

Volgens Woldman heeft Roeland Booij vanochtend het verzoek gedaan aan de gemeente om de boel over te schilderen. "De schilder moet er gauw zijn, want dit moet allemaal weg. Ik vertrouw er ook op dat dit snel gebeurt."
De gemeente Midden-Drenthe zegt dezelfde gevoelens te ervaren als Woldman. "We ondersteunen deze verklaring met kracht." De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd dat vanmiddag is begonnen met het verwijderen van de hakenkruisen en teksten.
Hakenkruisen en nazistische leuzen gekalkt in Westerbork

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.