Provinciale Staten: maak van Drenthe geen tweede Groningen

Aardoliewinning Duitsland en Nederland
Duitse en Nederlandse aardoliewinning op de landsgrens bij Schoonebeek © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De risico's van aardbevingen door gaswinning of oliewinning net over de grens in Duitsland bij Schoonebeek moeten worden meegenomen in de vergunning van de NAM voor aardoliewinning, gaswinning en afvalwaterinjectie in Schoonebeek. En schade in ons land, veroorzaakt door mijnbouw in Duitsland, moet gewoon worden vergoed.
Dat wil een groot deel van Provinciale Staten die vanmiddag een spoeddebat hadden over de aardbeving van 2.1 op de schaal van Richter in de nacht van 23 op 24 maart vlak over de grens bij Emlichheim op 3 kilometer diepte. Ook de bijdrage voor de regio Schoonebeek uit de aardoliewinning moet hoger, als het aan Provinciale Staten ligt.

Geen tweede Groningen

"Maak van Drenthe geen tweede Groningen", was te horen in de Statenzaal. Een aantal partijen met de SP voorop wil ook voor de regio Schoonebeek de 'omgekeerde bewijslast.' Dat houdt in dat gedupeerden niet zelf hoeven te bewijzen dat de schades door bodemtrillingen van mijnbouw veroorzaakt zijn.
En schade door mijnbouwaardbevingen uit Duitsland moet in Nederland ook worden meegenomen, want anders vrezen PvdA en ChristenUnie een "nieuw kastje naar de muur-verhaal" voor inwoners. PvdA, SP en Volt deden een oproep om schadeafhandeling vooraf te regelen in de vergunningen van de NAM.
Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) van Mijnbouw weet dat de Commissie Mijnbouwschade wel naar schade uit Duitsland gaat kijken. Overigens is er volgens Jumelet na de aardbeving van Emlichheim nog geen schade gemeld. Maar ook hij wil in Drenthe geen tweede Groningen.

Duits risico meenemen in NAM-vergunningen

"En het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft al aan staatssecretaris Hans Vijlbrief geadviseerd dat risico's uit de Duitse mijnbouw meegenomen moeten worden in de vergunningen voor de NAM." De NAM wil het laatste beetje aardgas uit het Schoonebeeker veld gaan halen en wil in datzelfde gasveld het afvalwater uit de oliewinning injecteren.
Het SodM en TNO stellen dat er door de waterinjectie meer kans is op aardbevingen. Daarom moet de NAM bevingen goed monitoren, tijdig maatregelen nemen en het seismisch netwerk uitbreiden dat bevingen meet. Bij twee bevingen binnen een jaar tussen 1.5 en 2.0 op de schaal van Richter of één tussen de 2.0 en 3.0 moet de NAM met maatregelen komen.
De beving van 2.1 bij Emlichheim vorige week zondag geeft aan dat de bodem onder het olieveld beweegt en dat dit niet ophoudt bij de landsgrens. Want ook in Duitsland zitten op 3 kilometer diepte gasvelden.
De toekomstige afvalwaterinjectie gebeurt in het gebied waar de afgelopen dertig jaar tien bevingen zijn gemeten, waarvan de zwaarste 2.2 was. Als de voorwaarden van SodM nu al in de vergunning zouden staan, had de NAM nu al actie moeten ondernemen.
Aardgas en olievelden grens Duitsland
Aardgas en aardoliewinning over de grens moet meegenomen worden in bepalen risico's en vergunning mijnbouw Schoonebeek © heuerleute.de

Bedrag Schoonebeek moet hoger en Den Haag moet meebetalen

Verder wil het Drents Parlement dat staatssecretaris Hans Vijlbrief de zelfgecreëerde verwachting over de rijksbijdrage aan het gebied waarmaakt, bij het hervatten van de oliewinning in Schoonebeek. Het geldbedrag moet hoger en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet ook zelf meebetalen. Er moet een stevige brief van Provinciale Staten en de gemeenteraden van Emmen en Coevorden over de gebiedsbijdrage naar de staatssecretaris. Dat hebben Provinciale Staten in een motie besloten.
Gedeputeerde Staten kunnen zich prima vinden in die motie. Al eerder lieten gedeputeerde Henk Jumelet en de wethouders van Emmen en Coevorden weten teleurgesteld te zijn de gebiedsbijdrage. Die is niet hoog genoeg. Ook willen ze dat het Rijk zelf de portemonnee trekt en het niet via een achterdeur grotendeels door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) laat betalen.
Zo'n 2 tot 3 miljoen euro gaat er jaarlijks naar Schoonebeek. Maar volgens de provincie en beide gemeenten moet daar jaarlijks zeker 2 miljoen van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bij. En structureel graag, want anders geef je Schoonebeek geen zekerheid.

'Het gaat toch wel door'

"Die vergunningen van de staatssecretaris om in Schoonebeek afvalwater uit de oliewinning in de bodem te injecteren en de aardgaswinning te verlengen, die komen er toch wel", zo stelt initiatiefnemer van de motie Alfred Schoenmaker (Sterk Lokaal). De provincie en de beide gemeenten mogen slechts hun mening geven, maar het ministerie van EZK bepaalt.
Schoenmaker vervolgt: "EZK, waterschap, de NAM, provincie en de twee gemeenten hebben twee adviesbureaus ingeschakeld om uit te zoeken welke bijdrage aan de regio Schoonebeek realistisch en acceptabel is. Adviesbureaus De Gemeynt en Stelpstra kwamen met en percentage van 5 tot 10 procent van de aardolieopbrengst. De NAM voldoet aan de verkenning met een bijdrage van 1 euro per vat olie. Maar EZK en de staatssecretaris doen dat niet en gaan daarmee in tegen de eigen ambities en intenties, en het advies in van De Gemeynt en Stelpstra."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.