Gemeente begonnen met verwijderen hakenkruisen en nazi-leuzen in Westerbork

handenkruisen schoonmaken westerbork
De eerste muren worden gereinigd © Persbureau Meter
Bij de voormalige waterzuivering in Westerbork is men begonnen met het verwijderen van nazistische en antisemitische leuzen. Vandalen hebben daar eind vorige week flink huisgehouden.
Zo zijn de nodige muren beklad met hakenkruizen en andere nazistische leuzen. Ook zijn teksten als Dood aan Joden, White Power en kanker te lezen. Bovendien is de naam van Hitler op een grote steen gekalkt.

Flinke klus

De mede-eigenaar van het pand diende samen met de Belangenvereniging Westerbork het verzoek in bij de gemeente om de uitingen meteen te laten verwijderen. De gemeente zegt geschokt te zijn en ging meteen akkoord. Het is niet duidelijk wanneer alle teksten zijn verwijderd. Gezien de hoeveelheid leuzen, is dat nog wel even een klusje.
Tekst gaat verder na de foto:
hakenkruis westerbork
De hakenkruisen en leuzen worden verwijderd © Persbureau Meter
Geert Woldman van de Börker belangenverenging werd zaterdagochtend op de hoogte gebracht door wethouder Rico Schans. "Ik ben er toen meteen naartoe gegaan. En dan zie je hoe daar huisgehouden is, vreselijk", zei hij eerder vanmiddag. "Een dergelijke actie past nergens, maar zeker niet in Westerbork." Woldman doelt daarmee op het voormalig doorvoerkamp bij Hooghalen, dat de naam Kamp Westerbork met zich meedroeg.
Er zijn maar weinig plekken die niet beklad zijn. "Je valt gewoon stil als je dit ziet. Je snapt het niet, wie doet dit?" Woldman gaat ervan uit dat dit niet het werk is van één persoon, maar van een groep.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.