Martijn Breukelman officieel beëdigd als nieuwe burgemeester Hoogeveen

Martijn Breukelman
Martijn Breukelman krijgt de ambtsketen omgehangen © Kim Stellingwerf
Martijn Breukelman (33) is officieel beëdigd als burgemeester van de gemeente Hoogeveen. Dat maakt hem de jongste burgemeester in Drenthe. In het bijzijn van familie, kennissen en raadsleden kreeg hij de ambtsketen omgehangen.
"Wie wil er nou niet burgemeester in Hoogeveen zijn", begon Breukelman zijn betoog. "Een rijke plek met veel historie, waar stad en ommeland samengaan. Een plek waar ik met veel plezier aan de slag ga."

'Van de sokken gefietst'

De afgelopen dagen heeft hij al een paar keer rondgestruind in Hoogeveen. "Wat ik hoorde is dat Hoogeveners rauw kunnen zijn, maar dat ervaar ik niet zo. Telkens als ik de auto hier parkeerde zette ik die een eindje verderop om nog een wandeling te maken naar het gemeentehuis."
Tijdens die wandelingen kwam hij verschillende bewoners tegen, zelfs eentje die hem bijna van de sokken reed. "Ik stak mijn vinger op en zei moi, de fietser was onderweg naar werk maar kwam vervolgens nog even terug. Toen hadden we een leuk gesprek."
En zo waren er nog een aantal van dat soort gesprekjes. "Ik mocht dan te laat komen voor mijn volgende afspraak, maar ik heb ervaren dat Hoogeveners hartelijk en vriendelijk van aard zijn", grapte hij.

Rode lantaarn

Burgemeester Richard Korteland van de gemeente Meppel kwam Breukelman de rode lantaarn overhandigen. Een attribuut dat wordt overhandigd aan de jongste burgemeester in Drenthe.
Martijn Breukelman
Burgemeester Richard Korteland van Meppel overhandigt de rode lantaarn aan Martijn Breukelman © Kim Stellingwerf
"En dat komt met grote verantwoordelijkheid", stelde Korteland. Zelf was hij voor Breukelman de jongste burgemeester in onze provincie. "Het is aan u om de Drentse burgemeesters verder te brengen."
Stiekem was Korteland wel blij dat hij de lantaarn kwijt was. "Er zat een geurkaars in, dat rook nogal. Maar het had ook voordelen, als ik een gesprek kort wilde houden dan deed ik dat in de buurt van de kaars", grapte hij.

Politieke achtergrond

Breukelman is al sinds zijn achttiende actief in de politiek. Eerst als raadslid in de gemeente Hardenberg en op zijn 26e als wethouder in dezelfde gemeente. Hij volgt Karel Loohuis op die dertien jaar de ambtsketen om had.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.