'Drentse Schatten' steunen lokale ondernemers

Eén van de Drentse Schatten (Rechten: Levi Vandenberg)
Eén van de Drentse Schatten
Het lokaal inkopen doen heeft tijdens de coronacrisis aan populariteit gewonnen. "Tijdens de eerste golf was het echt een hype", merkt ook ondernemer Levi Vandenberg uit Assen op. Met zijn 'Drentse Schatten', pakketten met Drentse producten voor een 'gezellig avondje', draagt ook hij zijn steentje bij aan het steunen van de lokale ondernemers.
"Voor de kerstpakketten lopen er nu al zo'n 1100 aanvragen", vertelt Vandenberg. Van de Drentse (en Groningse) Schatten zijn er tot nu toe zo'n 3200 tot 3300 verkocht. Wel merkt Vandenberg dat mensen het nu iets rustiger aan doen met de uitgaven en meer afwachtend zijn.

'Drentse Land'

Er zijn vijf verschillende pakketten te koop, elk uit een andere Drentse regio. De pakketten bestaan uit wijn, bier en hartige en zoete hapjes. Welk pakket nou het vaakst wordt verkocht? Daar hoeft Vandenberg niet lang over na te denken. "Drentse Land. Dat pakket spreekt denk ik het meest tot de verbeelding en is heel toegankelijk voor de mensen."
De pakketten worden zo lokaal mogelijk samengesteld, wat ook weer voordelen kan hebben voor de ondernemers. "Als mensen die droge worst uit het pakket zo lekker vinden, kunnen ze die in de buurt kopen en hoeven ze niet heel Drenthe door te rijden." De pakketten zijn dus niet alleen door bedrijven, maar ook door particulieren te bestellen.

Verschillende ondernemers

Bij het samenstellen van de eerste pakketten vroeg Vandenberg zelf verschillende ondernemers naar hun producten, maar er zijn ook ondernemers die hem hebben benaderd. "We wisselen de inhoud van de pakketten elke twee maanden. Dan kopen we de droge worst weer eens bij een andere slager, bijvoorbeeld. Zo kunnen alle ondernemers een beetje meedoen."

Verspakketten

Vandenberg wil volgende week weer met iets nieuws komen: verspakketten met daarbij een recept van een restaurant. Op dit moment is hij in gesprek met vier restaurants in Assen om het concept uit te rollen. "De ingrediënten koop ik lokaal in bij de boeren. Het zijn vooral seizoensgebonden producten, dus nu bijvoorbeeld aardappelen, uien en spruitjes." Vandenberg heeft al een idee klaarliggen voor een verspakket met sukade en hete bliksem.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.