Qbuzz twijfelt aan betrouwbaarheid corona-app voor chauffeurs

De CoronaMelder-app is niet waterdicht. Dat zegt busmaatschappij Qbuzz. Personeel kan meldingen krijgen van positieve gevallen, terwijl zij daar niet mee in aanraking is geweest. De directie van de busmaatschappij oppert zelfs de optie om de app niet te gebruiken.

"Je kunt er daarom voor kiezen om, zolang je aan het werk bent, de bluetooth van jouw device uit te zetten", staat volgens RTV Noord in een interne mededeling aan het personeel.

'App houdt geen rekening met onder meer kuchschermen'

Gebruikers van de corona-app krijgen een melding wanneer zij minstens vijftien minuten in de buurt zijn geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met het virus. Het is dus mogelijk dat een buschauffeur een melding krijgt, terwijl hij of zij helemaal niet in aanraking is geweest met diegene. De besmette passagier kan namelijk achter zijn ingestapt en is dus op grote afstand geweest van de chauffeur.

Volgens Qbuzz is dat juist het probleem met de app. Uit de interne mededeling: "De CoronaMelder kan niet de precieze afstand meten tot andere mensen die de app gebruiken. De app kan ook geen afgesloten cabines, tussenwandjes, kuchschermen, achter instappen en afscherming van voorste stoelen, het verplicht dragen van mondkapje of andere vormen van afscherming herkennen." De app is voor medewerkers in het openbaar vervoer dus geen waterdichte methode, aldus Qbuzz.

Personeel mag overigens wel zelf bepalen of zij de app wel of niet gebruikt, schrijft RTV Noord. Wanneer een chauffeur wel een melding krijgt, maar geen klachten heeft, hoeft hij of zij niet verplicht in quarantaine. "Zonder klachten kun je gewoon werken in de afgeschermde omgeving die Qbuzz biedt. Dat doen wij nu ook al", zegt het busbedrijf volgens de omroep.

Meer over dit onderwerp:
Qbuzz corona
Deel dit artikel: