Stelling: Goede zaak dat meiden worden opgeroepen voor Defensie

Defensie wil graag meer vrouwen als militair in dienst hebben (Rechten: RTV Drenthe)
Defensie wil graag meer vrouwen als militair in dienst hebben
Ruim honderdduizend 17-jarige meisjes hebben een brief gekregen waarin staat dat zij staan ingeschreven voor de dienstplicht. Niet dat ze als dienstplichtige het leger in moeten, maar Defensie wil wél graag meer vrouwen aan het werk.
Tot dit jaar kregen alleen 17-jarige jongens een brief over de dienstplicht. Maar nu ook de meiden. Want meiden en jongens hebben gelijke rechten en plichten, aldus minister Ank Bijleveld van Defensie.

Dienstplicht opgeschort

Tot halverwege de jaren negentig moest je als jongen twee jaar dienstplicht vervullen. Maar de opkomstplicht voor militaire dienst werd in 1997 officieel opgeschort. Je bent dus wel dienstplichtig, maar je hoeft je niet te melden. Pas als de veiligheid van Nederland ooit weer ernstig wordt bedreigd, dan kan het zijn dat dienstplichtigen wel het leger in moeten.

Stelling

Voor nu is de brief aan alle 17-jarige meiden vooral onderdeel van de reclamecampagne van Defensie om meer vrouwelijke militairen te krijgen. Op dit moment is dat ongeveer tien procent van alle militairen. Vind jij het een goed idee dat meiden worden opgeroepen voor Defensie?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.