Groenafval wordt gratis in gemeente Borger-Odoorn

Groene containers worden voortaan gratis geleegd in Borger-Odoorn (Rechten: RTV Drenthe/Ilona van Veen)
Groene containers worden voortaan gratis geleegd in Borger-Odoorn
De gemeente Borger-Odoorn gaat groenafval voortaan gratis ophalen. Daarmee hoopt de gemeente dat inwoners gemotiveerd raken om meer groenafval te scheiden, waardoor er minder afval in de grijze container belandt.
De gemeente Borger-Odoorn moet -net als alle andere gemeenten in Nederland- zorgen dat het aantal kilo's restafval de komende jaren flink omlaag gaat. Met andere woorden: er moet nog beter gescheiden worden.

Etensresten

Van de inhoud van de grijze containers die in Borger-Odoorn worden opgehaald, is slechts 33 procent van de inhoud daadwerkelijk restafval. Ook groenafval, zoals etensresten en schillen van aardappels, belanden bijvoorbeeld nu massaal in de grijze container. En juist daar denkt de gemeente Borger-Odoorn een flinke slag te kunnen maken.

Verdubbeld

Als voorbeeld kijkt de gemeente naar andere gemeenten zoals Tynaarlo en het Overijsselse Dalfsen. Ook daar ging het gft-tarief naar nul en met succes. Het gevolg was dat dat het aanbod groenafval ruim werd verdubbeld. De gemeente hoopt dat dit effect ook in Borger-Odoorn wordt bereikt.

Minder inkomsten

Door het groenafval gratis te maken, loopt de gemeente natuurlijk wel geld mis. Om die kosten toch te dekken, overweegt de gemeente dit bedrag op te nemen in het variabele tarief van restafval. Dat zou betekenen dat per volle grijze container een hoger bedrag moet worden betaald. Dit zou een extra stimulans zijn voor mensen om hun afval beter te scheiden.
Ook is het verhogen van het vastrecht een optie, al zijn lang niet alle partijen het daarmee eens. Het CDA vreest bijvoorbeeld dat mensen die geen gebruikmaken van de groene container, bijvoorbeeld omdat ze een composthoop hebben, benadeeld worden. Deze mensen behalen geen voordeel, maar gaan juist meer betalen in plaats van minder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl