Coevorden zet Kasteelpark luister bij met eigen berceau

Een tunnel van heggen en bloemen, oftewel een berceau. Dat krijgt Coevorden bij het nieuwe Kasteelpark. Met een berceau wil de stad de historie meer ruimte geven. Hoe dit er precies uit komt te zien, is aan de inwoners.

Programmamanager Gert van der Kooi: "Het komt uit de Franse tuinarchitectuur, rond de zeventiende eeuw. Het dient met name voor verkoeling tijdens warme dagen."

Kasteelstad

Het is de eerste stap in de ontwikkeling van het Kasteelpark, dat in 2021 wordt gebouwd. Daarmee wil de stad een transformatie maken van winkel- naar kasteelstad, zodat het weer een aantrekkelijke plek is om te bezoeken. "En dan moet je wel dingen tegenkomen die je verbazen of die het verhaal van de stad tot uiting brengen", vindt Van der Kooi.

(Tekst gaat verder onder de video)

Opwarming van de stad

De berceau komt op de Weeshuisweide, naast één van de oudste handelsroutes van Drenthe. Juist die historie moet in het project naar voren komen. "De berceau wordt gevormd door een aantal poorten, waardoor je als het ware de geschiedenis instapt", legt Van der Kooi uit. "Maar we willen, door de verkoeling die het brengt, ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en de opwarming van de aarde en onze stad."

Stemmen

Op het veld staat nu een groot ijzeren bord, waarop drie ontwerpen staan afgebeeld. Met stalen schroeven kunnen de inwoners van Coevorden aangeven welk ontwerp zij het mooist vinden. Die zal volgend jaar daadwerkelijk worden uitgevoerd. "Zeshonderd mensen hebben dat al gedaan, het gaat nek aan nek." Het stemmen kan overigens ook via de site van de gemeente.

Meer over dit onderwerp:
Coevorden Berceau Kasteelstad
Deel dit artikel: