EOD bevestigt: vliegtuigbom in Hoogeveen

De gevonden vliegtuigbom (Rechten: De Vries Media)
De gevonden vliegtuigbom
Het voorwerp dat gisteren bij graafwerkzaamheden in Hoogeveen werd ontdekt, is een uit de Tweede Wereldoorlog afkomstige vliegtuigbom. Het explosief is veiliggesteld en afgedekt.
De politie vermoedde kort na de vondst al dat het om een oude bom ging. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd duidelijk dat het een Engelse vliegtuigbom betreft, met een inhoud van 40 kilo springstof.

Gevaarlijk

"Als de bom aan de achterkant een harde klap had gekregen, had deze zomaar af kunnen gaan", vertelt een pelotonscommandant van de EOD. "Oude explosieven kunnen juist gevaarlijk zijn omdat ze binnenin soms slechts aan een veertje hangen. Maar nu kan er niets meer gebeuren." De bom zal op een later moment worden weggehaald.
Uniek is de vondst in Hoogeveen niet. "Dit gebeurt een aantal keer per jaar", aldus de pelotonscommandant. "Vooral bij dit soort graafwerkzaamheden komt er soms een explosief aan de oppervlakte."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.