Inloophuizen vrezen toekomst door onzekere coronaperiode

Het is een plek waar veel (ex-)kankerpatiƫnten dankbaar gebruik van maken; een inloophuis. Een kop koffie, een goed gesprek of gewoon even een dikke knuffel. Maar door corona is alles anders en luiden inloophuizen de noodklok.

Kwetsbaar

De simpele maar voor (ex-)kankerpatiënten soms oh zo belangrijke knuffel mag al maanden niet meer, maar voor sommige huizen is het zelfs moeilijk om überhaupt open te kunnen. Een voorbeeld daarvan is het Toon Hermanshuis in Hoogeveen dat tot november de deuren gesloten heeft.

"Ja dat is natuurlijk erg verdrietig", vertelt een balende Joke Dijkema. Volgens de coördinator van het Toon Hermans Huis is het pand te klein om veilig afstand te houden voor de kwetsbare groep. "Ja, ze missen het. Daarom zeggen we ook: als je ons echt nodig bent, dan moet je mailen of bellen en dan kijken we naar wat er wel mogelijk is."

Inloophuizen in Drenthe hebben het zwaar:

Naast het feit dat veel inloophuizen merken dat gasten niet kunnen of durven te komen, speelt er nog een ander groot probleem: het gebrek aan inkomsten. Door de pandemie gaan evenementen zoals de Samenloop voor Hoop en de Roparun niet door. Juist die evenementen leveren veel geld op voor de huizen.

"Van de Samenloop voor Hoop krijg je zo'n twintigduizend euro. En ook een groot evenement als de Roparun genereert veel inkomsten", legt Josje Hamel van het Hamelhuys in Assen uit. "We missen alleen al in 2020 zo'n vijftig- tot zestigduizend euro."

Hard werken

Bij Sigrid's Garden in Emmen zijn ze, net als bij de andere inloophuizen, ook zelf hard aan het werk om extra geld binnen te halen. "Ik heb alle specialisten in het ziekenhuis waar ik werk aangeschreven", vertelt Rinie Huitema van Sigird's Garden. "En ook alle bedrijventerreinen in de buurt heb ik een brief gestuurd. Alle kleine beetjes helpen, ook omdat we merken dat de vaste sponsoren ook in zwaar weer zitten."

En ook al hebben veel bedrijven het zwaar, toch ziet Huitema om haar heen dat veel bedrijven proberen te helpen. "Zo doneert café Groothuis tien procent van alle afhaalmaaltijden die het verkoopt", vertelt ze blij. Ook zijn ze bij Sigrid's Garden van plan kerststukjes te maken om de komende weken te verkopen. "Of we dat online doen, of misschien op een kerstmarktje als dat weer mag volgens de regels moeten we nog maar even zien", aldus Huitema.

Zorgen

De inloophuizen missen zo'n zeventig tot tachtig procent van de normale inkomsten, terwijl de huur van de panden wel betaald moeten worden. Het is een probleem waar veel inloophuizen tegenaan lopen, en die komt bovenop de zorgen die ze hebben over de gasten die normaal gesproken het huis bezoeken.

"Ja, ik vrees zeker voor ons voortbestaan", zegt Dijkema van het Toon Hermans Huis. "We zijn niet een organisatie die veel reserve heeft. Dat hoeft normaal gesproken ook niet. Maar nu teren we enorm in."

Hamel van het inloophuis in Assen deelt die zorgen. Ze kan het nog wel even uitzingen, maar ook daar raken de reserves op. "Ja, ik ben er wel bang voor. Als de geldstroom ophoudt, dan maak je op wat je in al je zuinigheid in vijf jaar bij elkaar hebt gespaard en dan is het over."

(Verhaal gaat verder onder de foto)

Bij het Toon Hermans Huis in Hoogeveen hopen ze op veel donaties. (Rechten: RTV Drenthe/Ronald Oostingh)

Geld

"We vragen nu bedrijven, fondsen en individuen of ze bereid zijn om ons te steunen. Maar goed, er zijn meer organisaties die nu geld nodig hebben", vertelt Dijkema over de acties die het Toon Hermans Huis in Hoogeveen onderneemt om toch geld binnen te krijgen.

Ook in Assen zitten ze niet stil en komen er mondjesmaat giften binnen. Zo werd er vandaag tijdens de lunch door een vrijwilliger vijfhonderd euro gedoneerd die ze had opgehaald met de verkoop van onder andere zelfgemaakte mondkapjes. "Hartverwarmend is het, ook mensen die ons via via kennen en zo doneren. Dat is fantastisch", aldus Hamel.

Huis in actie

Zoals gezegd lopen inloophuizen een boel geld mis door het niet doorgaan van grote evenementen. Om de huizen een hart onder de riem te steken is KWF Kankerbestrijding begonnen met Huis in Actie. Via een speciaal aangemaakte website kunnen mensen geld doneren aan een inloophuis bij hen in de buurt.

"Dat geeft lucht", vertelt Hamel over de actie. "Dit soort huizen zijn zo belangrijk. We merken dat gasten angstig en kwetsbaar zijn in deze periode. Dan is het fijn dat je daarover kunt praten met lotgenoten en onze vrijwilligers."

Ook in Hoogeveen zijn ze blij met de actie: "We hebben een streefbedrag van tienduizend euro, daarvan hebben we nu zo'n tweeduizend. Dus nog veel werk te doen. Maar alle kleine beetjes helpen", aldus een optimistische Dijkema tot besluit. Het Toon Hermans Huis in Hoogeveen hoopt in november zo snel mogelijk weer open te kunnen.

Bij Sigrid's Garden in Emmen zitten ze op het moment van schrijven op zo'n vijfduizend euro dat er is binnengekomen. Huitema: "Ja, we zijn echt heel dankbaar. Het doet ons echt goed." Maar stilzitten is er niet bij, alle inloophuizen zijn druk bezig met nieuwe acties voor de komende maanden.

Deel dit artikel: