141 nieuwe Drentse coronabesmettingen, twee patiënten overleden

Een coronapatiënt op de intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (Rechten: RTV Drenthe)
Een coronapatiënt op de intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Drenthe kwam de afgelopen 24 uur uit op 141. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Gisteren waren het nog 168 nieuwe gevallen, maar bij die cijfers waren mogelijk extra besmettingen van de dag ervoor gerekend, omdat de GGD kampte met een storing. Volgens het RIVM lijkt het probleem met de toelevering van cijfers inmiddels verholpen. "Het is nog niet zeker of alle ontbrekende aantallen verwerkt zijn. We houden dus een kleine slag om de arm", zegt een woordvoerder van het instituut.
Vanuit Drenthe belandden er volgens de actuele cijfers geen nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis. Volgens het RIVM zijn er in Drenthe de afgelopen 24 uur twee mensen overleden door het coronavirus.
De meeste Drentse positieve coronatests waren in de gemeente Emmen, dat aantal kwam uit op 35, gevolgd door Hoogeveen (22) en Assen (18). In totaal zijn 4561 Drenten positief getest op het coronavirus sinds het begin van de uitbraak.

Coronapatiënten in ziekenhuis

In de Drentse ziekenhuizen waren vanochtend 31 coronapatiënten opgenomen. Van hen lagen er elf op de intensive care (ic). Dat blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, dat de zorg in de noordelijke ziekenhuizen coördineert.
In heel Noord-Nederland lagen vanochtend 158 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 48 van hen lagen op een ic-bed. Ruim een meerderheid van de coronapatiënten op de noordelijke ic's komt van buiten de regio, namelijk 27 personen. In totaal zijn in het Noorden 66 personen met corona vanuit andere regio's opgenomen.

Landelijke cijfers

In Nederland zijn tussen gisterochtend en vanochtend 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gisteren had het RIVM 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211, maar dat is bijgesteld.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en gisterochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.

Aantal meldingen, ziekenhuisopnames en overledenen als gevolg van het coronavirus (bron: RIVM, 26-10-20)

Gemeente Besmettingen Ziekenhuisopnames Overlijden Aa en Hunze 205 (+3) 1 1 Assen 590 (+18) 14 3 Borger-Odoorn 237 (+5) 8 6 (+1) Coevorden 299 (+8) 14 2 Emmen 1319 (+35) 46 22 (+1) Hoogeveen 558 (+22) 27 12 Meppel 266 (15) 11 5 Midden-Drenthe 262 (+8) 6 0 Noordenveld 235 (+4) 6 14 Tynaarlo 263 (+14) 11 0 Westerveld 101 (+2) 9 4 De Wolden 215 (+7) 14 5 Woonplaats onbekend 11 0 0

'Stabiel is niet genoeg'

"Stabiel", noemt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) de nieuwe cijfers in een eerste reactie tijdens een persconferentie. Absoluut geen reden voor optimisme overigens, hoopgevend vindt hij het niet. "Het stabiliseert nu, maar het moet echt naar beneden. Dit is niet genoeg."
Kuipers hamert erop dat het reproductiegetal zo snel mogelijk onder de 1 moet komen, die r-waarde geeft aan hoeveel andere mensen een besmet persoon gemiddeld besmet. "Het moet echt omdraaien, het aantal besmettingen moet omlaag en kan niet op dit niveau blijven. Ook nu al is er een te grote afschaffing reguliere zorg." De reguliere zorg is gemiddeld met 25 toto 30 procent teruggeschroefd. "Dat is klinische zorg, zorg waar een bed voor nodig is", verduidelijkt Kuipers. "Spreekuren draaien door, dagbehandelingen zoals chemokuren voor kanker draaien gewoon door..
Kuipers wacht de cijfers van morgen en de persconferentie van het kabinet af, maar waarschuwt opnieuw. "Als de stijging doorgaat moet je niet langer wachten", doelt hij op nieuwe maatregelen. Hij is bang dat ziekenhuizen het niet vol kunnen houden.
"We hebben de piek in ziekenhuisopnames nog niet bereikt. Op basis van de huidige besmettingen ga ik ervan uit dat we de komende weken geen daling krijgen", zegt Kuipers. Opnames in het ziekenhuis volgen vaak pas een week á twee weken na een besmetting. Uit de eerste golf blijkt dat een dalend aantal ziekenhuisopnames pas tien weken later op de intensive care-afdelingen is te merken.
Mocht het aantal besmettingen daadwerkelijk afnemen, dan staat het volgende probleem voor de zorg al voor de deur rond kerst. "Ziekenhuizen zijn al langere tijd bezig met het afschalen van zorg. Eind december kijk je dan tegen een achterstand van een week of tien aan, terwijl we eerder dit jaar ook al een achterstand hebben gecreëerd."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.