Raad van State redt ecotuindroom Buinen

Raad van State redt ecotuindroom Buinen (Rechten: RTV Drenthe/Edwin van Stenis)
Raad van State redt ecotuindroom Buinen
De Raad van State heeft vandaag alle inhoudelijke bezwaren tegen een eco- of permacultuurtuin langs het Kanaal Buinen-Schoonoord van tafel geveegd. Volgens de Raad heeft de gemeente Borger-Odoorn terecht een woon- en tuinbestemming gegeven aan de initiatiefnemers van de tuin aan de Hoofdstraat in Buinen. Een buurman had bezwaar gemaakt, omdat het volgens hem in strijd is met de Drentse omgevingsverordening.
Een deel van het perceel ligt in het zwaar beschermde natuurnetwerk. Bovendien vreest de buurman dat zijn rust en uitzicht wordt verstoord en dat er meer bezoekers naar de tuin komen.

Droom

Volgens de hoogste bestuursrechter mocht de gemeente het tuin- en weideperceel een woonbestemming geven, omdat er geen bestaande natuur aanwezig was. Het stuk grond is te klein om er natuur te ontwikkelen. En aangezien de gemeente of provincie niet van plan zijn om het stuk grond te onteigenen om er natuur aan te leggen, is een woon- en tuinbestemming de beste oplossing.
De uitspraak betekent een opsteker voor de initiatiefnemers. De familie verhuisde in 2014 naar een natuurlijk gelegen woning aan de Hoofdstraat om haar droom te verwezenlijken, om midden in de natuur te wonen met een ecologische tuin waar ze van zou kunnen leven.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.