Gedetineerde mishandelt twee bewaarders in Veenhuizen: werkstraf

Voor het mishandelen van twee gevangenisbewaarders in Veenhuizen is een 21-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 32 uur. Een milde straf als waarschuwing, omdat de man nu medicatie krijgt en een hulptraject doorloopt.

Een van de slachtoffers zat in de zittingszaal. "Ik ben al 32 jaar werkzaam als gevangenisbewaarder. Zo erg als toen heb ik niet eerder meegemaakt", zei hij. Hij bracht de gedetineerde op 22 augustus vorig jaar terug naar zijn cel, omdat hij weigerde te douchen. De weigeraar ging in de deuropening van zijn cel staan en verzette geen stap meer. De bewaarder legde even zijn hand op de schouder van de ander, als teken dat hij naar binnen moest.

'Afdrukken in het hoofd'

De 21-jarige ging door het lint. Hij schopte de bewaarder tegen zijn scheenbeen en sloeg hem vervolgens met een vuist hard tegen het hoofd. "De vingerafdrukken van de vuistslag stonden in mijn hoofd", zei het slachtoffer tegen de rechter. Hij liep door de vuistslag een hersenschudding op. Een collega schoot hem te hulp en ook die kreeg een forse tik in het gezicht. Een tand schoot daarbij door de lip.

De gedetineerde werd direct overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting (PI) in Vught. De man komt van oorsprong uit Syrië en was getraumatiseerd toen hij in 2015 in Nederland terechtkwam. Hij kampt met een drugs- en alcoholprobleem.

De man heeft een strafblad en kreeg eerder al eens een veelplegersmaatregel opgelegd. Hij werd toen twee jaar lang intensief behandeld in een kliniek voor veelplegers binnen de PI. Sinds de medicatie gaat het beter met hem. De rechter wilde dit niet doorkruisen. De 21-jarige moet één van de slachtoffers 375 euro aan smartengeld betalen.

Meer over dit onderwerp:
werkstraf Veenhuizen gevangenis vluchteling
Deel dit artikel: