Duitsland vanaf maandag weer deels op slot [update]

In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, maar ook onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen.

Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

'Zeer ernstige situatie'

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een "nationale inspanning" om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

In regeringskringen werd al gesteld dat een "golfbreker" noodzakelijk is om de vloed nieuwe infecties in te dammen. Media spreken over een "lockdown light" omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dicht gaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten.

Geheime adviezen

De Duitse overheid zou toestanden zoals in Nederland koste wat het kost willen voorkomen, meldt de krant Bild. Het blad verwijst daarbij naar geheime adviezen van deskundigen aan de regering. Hoewel Duitsland het in vergelijking met buurlanden beter doet, raken meer mensen besmet dan tijdens de eerste golf eerder dit jaar.

Tankbeurt en boodschappen

Ondanks de nieuwe maatregelen kunnen inwoners van Drenthe nog altijd boodschappen doen en tanken in Duitsland. Dat zegt directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio (EDR) tegen RTV Noord. Volgens hem is de verordening die een paar weken geleden in ging, nog altijd van kracht.

"Daarin staat dat je als Nederlander binnen 24 uur terug moet zijn." Een goedkope tankbeurt of een volle boodschappenkar is dus nog wel mogelijk bij de oosterburen. Toch roept Groen op om wel het gezonde verstand te gebruiken. "Ik denk dat we moeten zeggen: zoek de grenzen even niet op. Blijf zoveel mogelijk thuis."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Duitsland
Deel dit artikel: