Schadeafhandeling gaswinning onder druk door coronavirus

Schades worden voorlopig nog gewoon opgenomen (Rechten: RTV Drenthe)
Schades worden voorlopig nog gewoon opgenomen
De afhandeling van schade door gaswinning gaat voorlopig door, maar staat wel onder druk door het coronavirus. Dat meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dat de schadeafhandeling als gevolg van de gaswinning uit het Groningen-gasveld verzorgt. Ook delen van Drenthe vallen onder die schade-afhandeling.
Door het coronavirus werken ook steeds meer medewerkers van het IMG thuis, maar bij het opnemen van een schade moet de deskundige wel op pad. Deskundigen die in een regio wonen met een hoger coronarisiconiveau, voeren voorlopig geen schade-opnames uit.

Positief getest

Afgelopen week zijn er voor het eerst mensen die hun schade meldden en deskundigen van IMG na het opnemen van een schade positief getest op het coronavirus, schrijft het IMG. Is een schademelder positief getest, dan mogen deskundigen en zaakbegeleiders die langs zijn geweest preventief tien dagen geen schades opnemen. Blijkt een deskundige besmet, dan gaat deze in quarantaine en wordt de schademelder ingelicht.
Op dit moment zijn er zo'n vijftig schade-opnemers en deskundigen die niet fysiek langs kunnen komen in het Groningse bevingsgebied, waar ook een deel van Drenthe onder valt, doordat zij in een risicogebied wonen. Zij worden wel op een andere manier ingezet, bijvoorbeeld voor het uitwerken van adviesrapportages.

'Vooralsnog valt het mee'

Volgens de woordvoerder van IMG gaat het opnemen van de schades op dit moment nog gewoon door en zijn er nog geen grote problemen, al wordt de druk wel groter. "Vooralsnog valt het mee. Maar als er meer risicogebieden komen, dan zal het meer invloed hebben. We willen niet dat deskundigen uit een risicogebied corona meenemen naar Groningen", vertelt de woordvoerder.
De overheid hanteert vier risiconiveaus, van Waakzaam (1) tot Zeer Ernstig (4)., die per veiligheidsregio gelden. In Groningen en Drenthe is momenteel sprake van niveau 3 (Ernstig). Het IMG verwacht meer impact op het aantal schade-opnames als die provincies ook het predicaat Zeer Ernstig krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl