Ziekenhuizen in Noorden onmisbaar: al 200 patiënten overgenomen

Ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben tijdens de tweede golf al zo'n 200 coronapatiënten overgenomen uit andere regio's in Nederland. Dat meldt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN).

Van alle bedden op de intensive care is meer dan de helft bezet door patiënten die niet uit het Noorden komen. Op de Noord-Nederlandse verpleegafdelingen liggen op zo'n veertig procent van de bedden coronapatiënten uit andere regio's.

Elke dag mensen uit andere regio's

Elke dag worden dan ook coronapatiënten uit andere regio's overgenomen. "In de Randstad en in het zuiden van het land is de situatie nog steeds nijpend", zegt het AZNN. Daarom worden door de ziekenhuizen in Noord-Nederland dagelijks 10 tot 15 bedden beschikbaar gesteld voor mensen uit andere regio's.

Daadwerkelijk komen er 8 patiënten per dag op deze beschikbaar gestelde bedden terecht.

Door deze dagelijkse instroom is inmiddels 25 tot 30% van alle verplaatste covid-patiënten binnen ons land, naar een van de ziekenhuizen in het Noorden gebracht.

Daarmee is Noord-Nederland de regio die de meeste patiënten uit andere gebieden in Nederland overneemt, bevestigt het AZNN.

Gezamenlijke inspanning

Volgens het zorgnetwerk "is dit mogelijk dankzij de forse gezamenlijke inspanning die wordt geleverd door de verschillende zorgaanbieders." Door deze samenwerking kunnen de ziekenhuizen de druk tot nu toe nog aan. "Er wordt hard gewerkt."

Om deze druk aan te kunnen wordt het aantal bedden op de IC de komende tijd geleidelijk uitgebreid. De acute zorg blijft doorgaan, maar de reguliere zorg wordt wel verder afgeschaald. "Dit gaat zo nauwkeurig mogelijk. Het gaat alleen om geplande zorg die uitgesteld kan worden."

Volgens de laatste update van het Acute Zorg Netwerk liggen er 29 coronapatiënten in de Drentse ziekenhuizen. Daarvan liggen er 11 op een IC-bed.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Corona AZNN Tweede coronagolf
Deel dit artikel: