Rechtbank Noord-Nederland maakt zich op voor faillissementsgolf

Er komt een golf van faillissementen aan door de coronacrisis. In Nederland worden tientallen extra rechters opgeleid om de zaken op te vangen.

Het jaar 2020 zou sowieso al een bijzonder jaar worden voor de rechters, onder ander door de Brexit en de verwachte renteverhoging. Daar kwam sinds maart het coronavirus bij, waardoor veel bedrijven kampen met grote omzetdalingen. Toch is het momenteel nog ongekend stil in de rechtbank. Er worden nauwelijks faillissementen uitgesproken.

Stilte voor de storm

Waarschijnlijk is het slechts de stilte voor de storm, stelt rechtbank Noord-Nederland. Veel bedrijven worden nu nog overeind gehouden door de overheid, al druppelen de eerste negatieve berichten binnen bij de rechtspraak. Het aantal ZZP'ers dat aanklopt bij de gemeente voor schuldsanering loopt al op.

"Wij gaan uit van een hogere instroom aan faillissementen en overigens ook van schuldsaneringen", vertelt woordvoerder Serge Zom namens de rechters.

Er worden voorlopig nog geen extra rechters naar Drenthe gehaald. "Er komt echter geen extra rechtersformatie bij", vervolgt Zom. "Er is dus ook geen sprake van een op een hogere instroom gerichte opleiding."

Op tijd melden

De Utrechtse insolventierechter Piet Neijt verzamelde wel al extra rechters om zich heen. Hij raadt bedrijven aan vooral niet te lang te wachten. "Als je ziet dat de schulden alsmaar oplopen en je komt er niet meer uit, vraag dan bijtijds een faillissement aan. Dat is niets om je voor te schamen, al denken veel mensen van wel. Daarom wachten ze vaak te lang. Ik vind het juist een teken van verantwoord ondernemerschap dat je aan de belangen van de schuldeisers denkt en de schade zoveel mogelijk beperkt."

Een rechter zal bij twijfel nooit het doek laten vallen voor een bedrijf. "Wij kijken welke omstandigheden een rol spelen. Corona hoort daar tegenwoordig bij", aldus Neijt. "Wij kijken of een faillissement echt nodig is, met als uitgangspunt: bij twijfel niet inhalen. Want als je failliet gaat, valt het doek. Dat is onomkeerbaar en heel ingrijpend."

Lees ook:

Deel dit artikel: