Fietspaden in Hoogeveen zijn het best verlicht in Drenthe

Niet op alle plekken zijn de paden goed verlicht (Rechten: Persbureau Meter)
Niet op alle plekken zijn de paden goed verlicht
Alleen in de gemeenten Hoogeveen en Meppel is meer dan de helft van de fietspaden goed verlicht. Dit blijkt uit cijfers die de Fietsersbond verzamelde in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Veilig Verkeer Nederland.
Alle andere Drentse gemeenten scoren minder. In de gemeente Noordenveld zijn de fietspaden volgens dit onderzoek het minst goed verlicht van Drenthe. Daar is ruim 14 procent van de fietspaden goed verlicht. Ruim 71 procent van de fietspaden is helemaal niet verlicht.

Binnen en buiten de bebouwde kom

De cijfers zijn gebaseerd op de Fietsersbond Routeplanner. Daarin houden honderden vrijwilligers onder meer bij hoe het staat met verlichting van de fietspaden. Vooral in stedelijk gebied zijn de fietspaden meestal goed verlicht. Dat heeft logischerwijs te maken met de bebouwde kom: daar zijn wegen volgens de Fietserbond bijna altijd verlicht. In een gemeente met veel wegen binnen de bebouwde kom is het percentage verlichte fietspaden daarom hoger dan in een gemeente met veel wegen buiten de bebouwde kom.

Wat betekent goed verlicht?

Volgens de Fietsersbond zijn fietspaden goed verlicht als lichtmasten lager dan acht meter niet meer dan zestig meter uit elkaar staan; of als lichtmasten hoger dan acht meter niet meer dan tachtig meter uit elkaar staan.
Zien hoe jouw gemeente scoort als het gaat om verlichting bij fietspaden? Kijk op onderstaande interactieve kaart.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.