Eikenprocessierups veroorzaakte in zomer minder overlast

Afzetlint waarschuwt voor de eikenprocessierups (Rechten: RTV Drenthe/Ger Hensen)
Afzetlint waarschuwt voor de eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft in Nederland de afgelopen zomer minder overlast veroorzaakt dan in 2019. De brandharen van de rups veroorzaken jeuk en gezondheidsklachten, die heel ernstig kunnen zijn. Ook in Drenthe is deze overlast een bekend probleem.
In de zomer waren er beduidend minder rupsen en de preventieve bespuiting van eikenbomen heeft gewerkt, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today. Bovendien heeft het in de periode dat de rupsen de meeste brandharen loslaten niet heel hard gewaaid, zodat haren en nesten niet over grote afstanden zijn verspreid.

Besmettingen

In 2019 was 55 procent van de eikenbomen die niet preventief behandeld waren besmet met de rups. Deze zomer zaten de dieren in 33 procent van de bomen. Van de bomen die wel met een natuurlijk bestrijdingsmiddel waren behandeld, had 15 procent een besmetting. In die bomen waren de nesten, die vol zitten met de brandharen, ook veel kleiner.
De aanwezigheid van het insect verschilt sterk per regio, werd al eerder duidelijk. In Drenthe zitten in het zuidelijke deel van de provincie de eikenbomen in het begin van de zomer vol met de eikenprocessierups, maar in het noorden valt het relatief gezien mee.

Overlast in 2021 vergelijkbaar

Het kenniscentrum verwacht dat de overlast in 2021 vergelijkbaar zal zijn met die van deze zomer, als gemeenten en natuurbeheerders preventieve maatregelen blijven nemen.
Belangrijk is om de grondnesten in de buurt van eikenbomen in de gaten te blijven houden. Na drie droge en hete zomers staat vast dat de rupsen zich graag in de koele grond terugtrekken. Daar blijven ze soms wel een jaar zitten om dan alsnog voor onverwachte, grote overlast te zorgen.

Nieuwste wapen

In onze provincie zijn nestkasten het nieuwste wapen tegen deze dieren. Op verschillende plekken zijn deze kisten geplaatst, met als doel om de leefomgeving van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te verbeteren.
In de kisten zitten kleine gaten en gleuven zodat de uitgekomen sluipvliegen en -wespen kunnen uitvliegen. Maar de kisten zijn wel zo beveiligd dat de brandharen van de eikenprocessierups niet voor overlast kan zorgen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.