Aziatische tijgermug opnieuw ontdekt op Asser bedrijventerrein

De tijgermug werd  opnieuw gezien in Assen (Rechten: Pixabay)
De tijgermug werd opnieuw gezien in Assen
Op het Stadsbedrijvenpark in Assen is afgelopen maand opnieuw een Aziatische tijgermug ontdekt. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op 15 en 22 juli werd de muggensoort ook al aangetroffen bij een bedrijf op hetzelfde Stadsbedrijvenpark.
De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich via internationale transporten wereldwijd verspreid. De mug kan meer dan twintig verschillende infectieziekten bij zich dragen - waaronder zika, dengue en chikunhunya - en die verspreiden naar mensen en dieren. "Maar de kans dat de mug hier een besmettelijke ziekte overbrengt is verwaarloosbaar", zegt NVWA-woordvoerder Judith van Kessel.

Vaker op dezelfde plek

Dat de mug op 5 oktober wederom op het Asser Stadsbedrijvenpark is gevonden, is volgens Van Kessel niet heel gek. "Het gebeurt vaker dat, als muggen eenmaal in een gebied is waargenomen, ze daar vaker worden gezien."
Door een aantal muggenvallen met lokstof te plaatsen, wil de NVWA in de gaten houden hoeveel tijgermuggen in een bepaald gebied zitten.

Aangenaam weer

"Dat monitoren duurt normaal gesproken tot het muggenseizoen in oktober, maar we zijn ermee doorgegaan omdat het weer daarna nog redelijk aangenaam was. Dat merkte je vandaag ook wel", licht Van Kessel toe.
Wie geen allergische reactie overhoudt aan een muggenbeet hoeft zich volgens haar overigens geen zorgen te maken, mocht je onverhoopt toch door een tijgermug worden geprikt.

Bandenbedrijf

De Aziatische tijgermug werd de afgelopen jaren vaker in Assen gevonden, bij bandenbedrijf Dikabo.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.