Drenthe populair bij Nederlandse pensionado's

Drenthe heeft een grote aantrekkingskracht op zestigers. Sterker nog, Zuidwest-Drenthe is de meest populaire regio van Nederland voor pensionado's die verhuizen.

In die regio kwamen er in 2019 de meeste zestigers bij, als je ook rekening houdt met de zestigers die vertrokken zijn. Het gaat om 8,64 zestigers per duizend zestigers. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook in de regio's Noord-Drenthe en Zuidoost-Drenthe kwamen er meer pensionado's bij dan dat er weggingen. Voor heel Drenthe geldt dat dat er ongeveer zeven per duizend zestigers zijn, wat neerkomt op bijna 500 nieuwe pensionado's in onze provincie.

Honkvast

Ook Zeeland en Gelderland zijn populaire provincies. Dat Drenthe zo populair is, wil overigens niet zeggen dat veel pensionado's verhuizen. Integendeel, ze zijn honkvast. Als ze dan wél verhuizen, komt dat vaak doordat ze niet meer hoeven te werken en hun huis dus niet meer dichtbij hun werk moet zijn.

Vorig jaar verhuisde 4 procent van de zestig- tot zeventigjarigen in Nederland. Iets minder dan de helft daarvan, ongeveer 36.000 mensen, ging naar een andere gemeente.

Welvarend

Volgens het CBS is er ook een verband tussen de afstand waarbinnen zestigers verhuizen en hoe welvarend zij zijn. Over het algemeen geldt dat hoe verder weg de zestigers verhuizen, hoe welvarender zij zijn, blijkt uit de cijfers van 2016.

Van de drie provincies die de meeste pensionado's aantrekken, trekt Drenthe de minst welvarende aan.

Meer over dit onderwerp:
CBS verhuizen pensioen pensionado's
Deel dit artikel: