Gemeentewerf in Noordenveld 1,7 miljoen euro duurder

Aan de Ekkellamp in Roden komt de nieuwe werf van Noordenveld en het afvalbrengstation (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Aan de Ekkellamp in Roden komt de nieuwe werf van Noordenveld en het afvalbrengstation
De nieuwe gemeentewerf van Noordenveld valt 1,7 miljoen euro duurder uit dan verwacht. Ook duurt de bouw van de werf langer.
De gemeente krijgt een nieuwe werf met een modern afvalbrengstation aan de Ekkelkamp op het bedrijventerrein Haarveld in Roden. De investering is zo'n 10,7 miljoen euro, terwijl er vorig jaar werd gezegd dat de nieuwe werf 9 miljoen euro zou kosten. Ook werd gezegd dat de gemeentewerf eind 2021 klaar zou zijn, maar door vertraging in het vaststellen van de juiste locatie start de bouw nu het eerste half jaar van 2022.
Vanaf 1 januari 2021 moeten nieuwe gebouwen voldoen aan strengere eisen om het energiegebruik te verlagen. Door deze Bijna Energieneutrale Gebouw (BENG) eisen komen de kosten volgens de gemeente hoger uit dan in eerste instantie gedacht. Ook waren de kosten van de grond waarop het gebouw wordt geplaatst in eerste instantie niet meegerekend.
Het brengstation aan de Overslagweg is verouderd. Er is daar onvoldoende ruimte voor verschillende afvalstromen. Daarnaast is het er niet veilig voor zowel medewerkers en inwoners. De nieuwe energieneutrale gemeentewerf, gemaakt van hergebruikte materialen, heeft wel ruimte voor het scheiden van afvalstoffen. Ook zoekt de gemeente een samenwerking met kringloopwinkels en Repair Cafés om producten die nog wel bruikbaar zijn, te recyclen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl