VVD wil vervoersverbod uitgeprocedeerde asielzoekers in trein Emmen-Zwolle

Er zijn volgens de VVD steeds vaker incidenten in de trein tussen Emmen en Zwolle  (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
Er zijn volgens de VVD steeds vaker incidenten in de trein tussen Emmen en Zwolle
De VVD in Overijssel wil een onderzoek naar een vervoersverbod voor uitgeprocedeerde asielzoekers op de Vechtdallijn. Aanleiding is de toename van het aantal incidenten in de trein tussen Emmen en Zwolle. De wens van de provinciale VVD wordt gesteund door vijf gemeenteraadsfracties van deze partij.
De VVD gaat ook vragen stellen over de kwestie in de Tweede Kamer, meldt RTV Oost.

Stijging incidenten

Arriva nam eerder deze maand al extra veiligheidsmaatregelen nadat het aantal incidenten in de afgelopen tijd steeg. Volgens Vakbond voor Rijdend Personeel (VVMC) wordt de overlast vooral veroorzaakt door zogenaamde 'veiligelanders'. Het gaat om zwartrijden en het weigeren een mondkapje te dragen. Arriva wil geen uitspraken doen over de achtergrond van de overlastgevers.
Volgens de VVD worden medewerkers en reizigers geïntimideerd, bespuugd of uitgescholden als zij de uitgeprocedeerde asielzoekers aanspreken op hun gedrag. De partij vindt de overlast onacceptabel en wil dat verschillende gemeenten en de provincies Overijssel en Drenthe samen met vervoerder Arriva een aanpak gaan vormen om de overlast tegen te gaan.
De SP begon afgelopen weekend al een onderzoek onder reizigers en personeel van Arriva naar de veiligheid op de Vechtdallijn.

'Geen plaats in de trein'

"Onze inwoners rijden op deze lijn en hebben, net als het treinpersoneel, heel regelmatig te maken met agressie en geweld. Voor raddraaiers is geen plaats in de trein", schrijven de Overijsselse VVD-fracties in een persbericht. "De VVD ziet dan ook graag dat een mogelijk vervoersverbod voor deze groep wordt onderzocht."
Het is nog niet bekend of Arriva dit verbod gaat onderzoeken. Het wil slechts summier ingaan op het vervoersverbod: "Eén simpele oplossing is er niet. Het allerbelangrijkste is om met alle betrokken partijen, waaronder onze opdrachtgever de provincie Overijssel, politie, vakbonden en gemeenten, de koppen bij elkaar te steken om zo te komen tot een geïntegreerde aanpak en oplossing van het probleem."
Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) zegt het gaat om asielzoekers die van en naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel reizen. Volgens hem is het vervoersverbod haalbaar. "Het probleem is vaak: als ze een andere vorm van openbaar vervoer nemen, dan worden ze weer als reiziger geaccepteerd. Er is overleg tussen de verschillende vervoerders, dus op die manier proberen we het voor elkaar te krijgen."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.