Nieuwe stikstofberekening nodig voor uitbreiding Green Planet Pesse

De uitbreiding van Green Planet is een stapje dichterbij (Rechten: Google Streetview)
De uitbreiding van Green Planet is een stapje dichterbij
De gemeenteraad van Hoogeveen is akkoord met een benodigde verklaring voor uitbreiding van tankstation Green Planet in Pesse. Wel zijn extra stikstofberekeningen nodig.
De zogenoemde 'verklaring van geen bedenkingen' moest worden afgegeven zodat ondernemer Edward Doorten verder kan met het bouwen van een vrachtwagenparkeerplaats en mogelijkheden om vrachtverkeer te voorzien van duurzame brandstoffen.
Voor de raadsvergadering van gisteravond sprak Folkert Metselaar namens actiegroep Gien Planet de gemeenteraad toe. Hij vindt dat de stikstofberekeningen niet kloppen en dat de voorwaarwaarden voor de benodigde boscompensatie niet voldoen. Metselaar vreest daarnaast dat de uitbreiding van het tankstation gekoppeld is aan de plannen voor nieuwe recreatie- en horeca, Green Edge genaamd.

Storen op het middenveld

Wethouder Jan Zwiers verzekert dat de plannen los van elkaar staan. CDA'er Bert Otten hekelt het feit dat er geen gesprek gaande is tussen dorpsbewoners en de ondernemer, zoals dat normaal gesproken gaat in een dorp als Pesse. Hij wilde weten waarom Gien Planet zich zo verzet tegen het uitbreidingsplan, terwijl ze vooral tegen Green Edge zijn.
Volgens Metselaar is dat een vlucht naar voren. "Om te proberen te voorkomen dat je tegenstander scoort kun vertrouwen op je verdediging en keeper", kwam hij met een voetbalmetafoor om de situatie uit te leggen. "Maar als het mis gaat ligt de bal in het doel en sta je 1-0 achter, je kan ook proberen te storen op het middenveld." Dat storen op het middenveld leverde volgens Metselaar nieuwe inzichten op. "Lijdzaam achterover hangen en hopen dat de keeper de bal tegenhoud, gaat uiteindelijk een keer mis."

Stikstof

Volgens de gemeente is er genoeg ruimte op het perceel van Green Planet om bos te compenseren, ook zijn er afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat. Wel kunnen nieuwe stikstofregels de plannen nog dwarsbomen.
"Stikstof is een ding. Het klopt dat er op 15 oktober nieuwe release is geweest van het programma waarmee berekeningen worden gedaan", geeft wethouders Zwiers Gien Planet gelijk op dat punt. "Voor de omgevingsvergunning verleend wordt, moeten wij een nieuwe berekening maken." Mocht uit de berekening blijken dat er te veel stikstof vrijkomt bij de werkzaamheden, gaat de gemeente op zoek naar mogelijkheden voor compensatie. Met name het Dwingelderveld zou te lijden hebben onder extra stikstofuitstoot.

Vervolg

De politieke partijen zien de uitbreidingsplannen van Green Planet allemaal zitten. GroenLinks ziet vooral verduurzaming zitten, de VVD looft het ondernemerschap. Er werd dan ook unaniem ingestemd met het afgeven van de benodigde verklaring. Jan Steenbergen (Gemeentebelangen) pleitte er wel voor om in het vervolg van het traject beter te communiceren om de verhoudingen te verbeteren.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl