Stelling: Ik kijk regelmatig te lang naar beeldschermen

Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm voor werk, studie en voor de lol. Zestig procent van de jongeren zelf vindt dat te veel.

Sommige jongeren ervaren zelfs lichamelijke klachten door het vele schermgebruik, blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut. "Een eenduidige richtlijn voor gezond schermgebruik is er nog niet", stellen de onderzoekers. "Dat terwijl schermtijd in tijden van corona omhoog schiet en de lichamelijke en mentale gevolgen voelbaar zijn. Denk aan tekort aan lichaamsbeweging, stress door het altijd (online) beschikbaar zijn, een verstoring van de balans tussen werk en privé en de groeiende onrust door nepnieuws en complottheorieën."

Ook de nachtrust van bijna een derde van de jongvolwassenen lijdt onder het gebruik van bijvoorbeeld de smartphone. Voordelen zijn er overigens ook: "Volgens 67 procent van de jongvolwassen heeft het gebruik van de smartphone wel een positieve invloed op het contact met familie en vrienden."

Stelling

Hoewel er dus geen richtlijnen voor zijn, liggen er gezondheidsgevaren op de loer. Hoe zit dat bij jou, merk je ook wel eens dat je te lang naar schermen hebt gestaard op een dag?

Meer over dit onderwerp:
Stelling
Deel dit artikel: